3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) koers

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle beleggingen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Kijken we naar de korte termijn koers, dan blijft deze consolideren tussen twee exponential moving averages (EMA): $50.849 en $45.283.

De koers moet door de bovenkant breken voor bullish momentum en de onderkant als support blijven respecteren.

De eerste, broodnodige stap is een 'bounce' naar de rode, horizontale lijn naar niveau $48.670.

1. Illiquide voorraad

Kijken we on-chain, dan neemt de schaarste, de beschikbaarheid van bitcoin op de markt weer voorzichtig af. Kortom, de illiquide voorraad neemt toe en daarmee de druk op de voorraad die overblijft.

We zien de rode lijn de dalende prijs van bitcoin kruisen in de laatste maand van 2021. Dat betekent dat accumulatie van bitcoins continueert ondanks de prijscorrectie, veroorzaakt door verhuizende Huobi-gebruikers en winstnemers aan het einde van een boekjaar.

Kijkende naar het aantal adressen met daarop 0.1 bitcoin en 1 bitcoin, dan is die lijn nog steeds stijgende de afgelopen 12 maanden.

3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) koers
bron: Glassnode

2. Liveliness

De indicator Bitcoin Liveliness is het aantal cumulatieve Coin Days Destroyed (CDD) gedeeld door het totaal aantal Coin Days Created.

Het aantal ‘coin days’ geeft informatie hoeveel dagen een bitcoin niet uitgegeven is (UTXO niet uitgegeven). Wordt een munt echter uitgegeven ('spent'), dan wordt deze geclassificeerd als 'destroyed'.

Een stijgende indicator betekent dat lange termijn houders hun lang vastgehouden munten aan het uitgeven cq. aan het verzilveren zijn.

De bekende on-chainanalist David Puell, bedenker van diverse metrics zoals de Puell Multiple, ziet een patroon op de negentigdaagse variant van deze metric:

  • een horizontale lijn, elke keer iets langer dan de vorige horizontale lijn, wat periodes zijn van geringe tot geen winstname.
  • een procentuele stijging van 25%-30% dat doorgaans ruim één jaar duurt. Eerst is er een kickstart door een nieuwe all-time high gevolgd door een periode van absoluut irrationele euforie.

3. Bitcoin bestaat 13 jaar!

Tenslotte weer een nieuwe mijlpaal: bitcoin bestaat 13 jaar.

Vandaag is de viering van de genesisblock, block 0 van de bitcoin blockchain. Het was de anonieme bedenker Satoshi Nakamoto die deze minede en het een speciale boodschap meegaf.

De nieuwskop van The Times op 3 januari 2009 was: Chancellor on brink of second bailout of banks.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...