Bitcoin koers zakt naar $55.640, deze signalen zijn vandaag belangrijk voor de prijs

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin heeft de nodige schommelingen laten zien de afgelopen dagen. Klom de koers maandag nog naar $66.387, afgelopen nacht zakte de koers naar $55.640.

Op moment van schrijven zit de koers 17,5% lager dan de all-time high van $69.010 op woensdag 10 november.

1. Wie hebben tegen welke kostprijs verkocht?

Prijs is het resultaat van vraag en aanbod. Zodra de prijs zakt, wordt er meer bitcoin aangeboden dan er gewild is. Wie hebben hun bitcoin verkocht?

Analist CryptoVizArt heeft op basis van on-chaindata de 'kostprijs' van de verkopers op een rij gezet op basis van de verkopen van de afgelopen zeven dagen.

Interessant is dat 55%, meer dan de helft, heeft verkocht tegen een verlies. Dit zijn de paniekverkopers, veroorzaakt door tumult op de futuresmarkt.

Slechts 7% van de verkopers heeft bitcoin verkocht met een kostprijs van $30.000 of lager. Deze zijn te betitelen als de lange termijn investeerders (LTH). Zij vertonen (herhaaldelijk) on-chain gedrag van hodlen.

Dan is er nog de groep (28%) die kocht tussen de $31.000 en $40.000, de grootste groep met winst en de groep (10%) die kocht tussen $40.000 - $60.000 en ook met winst verkocht.

bron: Bybt

2. Hodlers op winst of niet?

Een vergelijkbare analyse heeft Glassnode gemaakt, die concludeert dat sinds de all-time high circa 17% van de bitcoinvoorraad in omloop onder water is geraakt.

Dat betekent logischerwijs dat 83% van de bitcoin in omloop nog virtueel op winst staat.

bron: Glassnode

De analisten van het bedrijf uit Berlijn concluderen ook dat de LTH-groep niet in paniek is geraakt voor de zakkende prijs sub $56.000.

Deze groep heeft 13,5 miljoen bitcoin in handen en ze hebben 'slechts' 100.000 BTC gedistribueerd de afgelopen maand.

Dat is slechts een aandeel van 0,7% wat verkocht is. Omgerekend staat 78,7% van deze groep dan ook nog op winst en is er géén reden om te verkopen.

bron: Glassnode

Dat is ook wat Daniel Joe ziet in zijn data van CryptoQuant, een conculega-bedrijf van Glassnode.

bron: CryptoQuant

Samenvattend, entiteiten met lange termijn termijn vertrouwen in bitcoin blijven accumuleren.

Dit terwijl de futuresmarkt oververhit blijft met een toenemend aantal shortposities, speculerend op een lagere koers van bitcoin. Met name op Binance stromen meer bitcoins naar de beurs dan eruit gaan, een tegendraadse beweging ten opzichte van de rest van de markt.

bron: CryptoQuant

3. 'Shorters lopen risico'

In de ogen van Ki Young Ju, de CEO van CryptoQuant, lopen deze shorters het nodige risico om in het mes te lopen. Zodra de markt zich tegen hen keert (een stijgende koers), dan raken ze geliquideerd.

Door die liquidaties komen er weer bovenmatig veel bitcoins op de markt, waardoor de prijsstijging getemperd wordt (aanbod neemt namelijk weer toe). Daarom neemt hij een voorzichtige positie in: de spotprijs gaat de komende dagen zijwaarts door deze invloed van de futuresmarkt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...