$4,4 miljard aan bitcoin van beurzen gehaald in 4 dagen

Met de Bitcoin On-chain Update geven we dagelijks inzicht in patronen op de bitcoin blockchain. Het is een selectie van interessante on-chain statistieken. Het is géén exacte wetenschap, de prijs van bitcoin is niet te voorspellen.

Wel laten on-chain analyses de middellange trends van bijvoorbeeld accumulatie of verkoop zien.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Ruim 105.000 bitcoin opgenomen

De afgelopen dagen is er al veel over gezegd: de Bitcoin Supply Shock. Een van de gevolgen is dat er veel minder bitcoin voorhanden is op beurzen.

De balans is in slechts vier dagen verminderd met 105.011 bitcoin, zo rekent Will Clemente voor. Dat is ruim 4,4 miljard dollar wat in korte tijd de centrale beurzen verliet. Beleggers kiezen ervoor om deze in cold storage op te slaan of beurzen lenen bitcoin uit aan andere marktpartijen.

Minder bitcoin op de balansen van beurzen is een bullish signaal, want de prijs wordt bepaald op beurzen door middel van vraag en aanbod. Als het aanbod dermate snel afneemt, is dat bullish.

conclusie: bullish

Zoals Clemente in een andere tweet opmerkt: het accumulatiegedrag onder beleggers is opvallend.

Ook Willy Woo ziet dit oppotgedrag.

Er is simpelweg weer meer 'greed' in de markt (zie de Fear & Greed Crypto Index) en beleggers hebben last van fear of missing out (fomo), het gevoel de boot te missen en op een hogere prijs te moeten bijkopen dan nu.

Ook in deze analyse wordt eens te meer duidelijk: de voorraden van exchanges slinken en zitten op een dusdanig laag niveau wat niet meer is gezien sinds het prijsniveau van $55.000.

$4,4 miljard aan bitcoin van beurzen gehaald in 4 dagen
conclusie: bullish

2. 'Halvenings leiden tot méér oppotgedrag onder hodlers'

Elke vier jaar past het protocol de nodige block subsidy voor miners aan, ook wel bekend als de halvening. De laatste heeft plaatsgevonden in mei 2020 en de volgende zal ergens in het tweede kwartaal van 2024 plaatsvinden.

Deze block subsidy halveerde vorig jaar van 12,5 BTC naar 6,25 BTC per block. Het gevolg na de halvening: een halvering van de verse bitcoin elke dag. Met 144 blokken per dag komt er nu ~900 bitcoin bij. In 2024 zal dit nog maar 450 bitcoin per dag zijn.

De halvening hebben uiteraard direct gevolgen voor de beschikbare voorraad bitcoin en daarbij kijken analisten met name naar de illiquide voorraad. De bitcoin die niet op de markt is (om te verkopen).

Analist Dilution-proof gebruikt hier de Illiquid Supply Ratio, de verhouding tussen de illiquide voorraad bitcoin en de totale bitcoin voorraad (18,7 miljoen).

De uitkomst ligt altijd onder de 1 en de laatste tijd rond de 0.8. Dat betekent dat ~78% tot 80% van alle geminede bitcoin niet op de markt is.

Halvenings lijken het hodler gedrag juist te versterken, zo concludeert Dilution-proof. Halvenings maken bitcoin al schaarser, maar het leidt dus ook tot meer oppotgedrag onder houders van de cryptomunt. Het gevolg is een verder toenemende schaarste.

conclusie: bullish

Ook Lex Moskovski ziet dat een stijgende illiquide voorraad een bullish signaal is.

3. 'Juist kleine entiteiten sparen hard door'

Tenslotte wil Will Clemente nog een belangrijk misverstand uit de wereld helpen. De bitcoin die vrijkomt vanuit zwakke handen, komt niet in handen van een klein groepje whales die de markt 'bestuurt'.

Ook Willy Woo zegt in een recent interview met podcaster Peter McCormack dat juist de kleine entiteiten een dominante rol spelen op het netwerk en niet zozeer de whales.

'Whales' is een containerbegrip en een deel van de on-chain whales zijn feitelijk exchanges die bitcoin voor hun klanten vasthouden.

De these van Clemente is dat ook: retail is juist aan het accumuleren en dat met name de entiteiten van kleiner dan 0.001 tot 10 BTC in hun bezit. Kortom: het zijn particuliere beleggers die een substantieel deel van de beschikbare bitcoin in hun bezit hebben.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...