Bitcoin wordt schaarser, wat doet dat met de prijs?

De bitcoin prijs is afgelopen nacht fors door de $42.000 grens gebroken. Het hoogste niveau lag bij Bitstamp op $42.411, maar beleggers lijken nu tussentijds winst te nemen.

Met de bitcoin on-chain update geven we inzicht in patronen op de bitcoin blockchain. On-chain analisten bieden waardevolle marktinformatie, waar we dagelijks een selectie uit maken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Relative unrealized profit/loss

Tijdens de correctiefase sinds medio mei begonnen sommigen te twijfelen: zit bitcoin nog wel in een bullmarkt? Het antwoord van on-chain analist Phlilip Swift: jazeker.

Hij trekt deze conclusie op basis van de Relative unrealized profit/loss indicator. Deze bestaat uit een aantal bouwstenen:

Totale marktwaarde: de huidige marktprijs vermenigvuldigd met het aantal bitcoin in circulatie.

Gerealiseerde waarde: dit gaat niet uit van de huidige marktprijs, maar is de laatst bekend waarde van het beetje bitcoin (de laatste spent van de UTXO op de blockchain).

Voor elk beetje bitcoin tel je dit op en deel je het door het totaal, waar een gemiddelde gerealiseerde waarde uitrolt. Door de totale gerealiseerde waarde af te trekken van de totale marktwaarde, krijg je de ongerealiseerde winst/verlies.

Dat zegt iets over de papieren winst of verlies in bitcoin. Door het ongerealiseerde winst/verlies te delen op de totale marktwaarde ontstaat de relatieve ongerealiseerde winst en verlies (Relative Unrealized profit/loss).

Dat zegt volgens de analisten iets over het marktsentiment. Die is nu volgens Swift eerder optimistisch dan in ontkenning ('we zitten niet in een bullmarkt').

conclusie: bullish

Ook de Fear & Greed Index is met een score van '60' op hetzelfde niveau als medio mei vóór de correctie. '60' staat voor 'greed' in de markt.

2. Supply adjusted liquid supply change

Een hele mond vol, deze nieuwe indicator van de Nederlandse on-chain analist Dilution-proof. Wat bedoelt men met een liquide voorraad? Dat is simpelweg de bitcoin die op de markt is.

We weten uit onderzoek van Glassnode (december 2020) dat ~78% van alle geminede bitcoin niet liquide is. Die is in cold storage opgeslagen of gekoppeld aan een beleggingsproduct (lock-in van Grayscale Bitcoin Trust bijvoorbeeld) of een langlopende lening als onderpand.

En dan zijn er nog enkele miljoenen (precieze cijfer is onbekend) waarvan de private keys verloren zijn. Die bitcoin is niet meer bruikbaar, dat is het inmutable aspect van de blockchain.

Dilution-proof richt zich nu juist op de liquide voorraad, de ~22% die over is voor de markt. In de ogen van Glassnode is de liquid supply change (grijze lijn) het maandelijkse netto schil van de bitcoin in handen van liquide en zéér liquide entiteiten.

Ze nemen kortom de clusters adressen met de meest liquide voorraad bitcoin zoals beurzen maar ook whales met minstens 1.000 BTC bijvoorbeeld.

Dilution-proof voegt dat de supply adjusted liquid supply change aan toe: hij vindt dat je ook de veranderende voorraad (elke dag komen er 144 blokken met daarin 6,25 bitcoin bij) moet meenemen in je berekening (de groene lijn).

Daaruit trekt hij een aantal conclusies:

Het effect van de halvening van 2020 was minder schokkend dan die van 2016 en 2012, maar het effect van de afname van de (nieuwe) voorraad duurde wel langer in zijn ogen.

Ook het liquidity event van mei 2021 toen er ineens meer bitcoin op de markt kwam (voornamelijk paniekverkopen) was minder intens dan voorgaande correcties in bull cycli.

Hij wijst in zijn draadje wederom op de voorraadsschok die gaande is: zodra de vraag toeneemt bij een continue verminderd aanbod, heeft dat effect op de marktprijs. Schaarste van een product terwijl de vraag kán toenemen, stuwt de prijs omhoog.

conclusie: bullish

3. Stablecoin Supply Ratio

Deze analist pakt er nog de Stablecoin Supply Ratio bij: de verhouding tussen de totale stablecoin waarde in de markt en de totale marktwaarde (in dollars gemeten).

Deze ratio stijgt weer. Een hoge (re) ratio betekent relatief veel stablecoins in de markt. Veel droog kruit aan de zijlijn is een bullish want het is kapitaal dat nog in de cryptomunt gestoken kan worden.

Dat is ook deels gebeurd met het breken van $42.000, dus houd altijd rekening met correcties want handelaren (niet de hodlers) nemen tussentijds winst zodra de markt te gulzig wordt.

Bitcoin wordt schaarser, wat doet dat met de prijs?
conclusie: bullish
Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...