5 factoren die prijs Bitcoin boven $60.000 gaan brengen

De bitcoin koers heeft moeite om de weerstand bij $60.000 te breken. Waar moeten we de komende week op letten, zo vraagt Cointelegraph zich in een analyse af.

1. Coinbase beursgang op 14 april

Het is Tweede Paasdag en daarom zijn de traditionele beurzen gesloten. Bitcoin draait echter gewoon 24/7 door, maar de koers houdt zich voorlopig deze maandag ook koest rond ~$57.800 op moment van schrijven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op macroniveau heeft Bitcoin nog altijd goede papieren in handen als hedge tegen inflatie. Obligaties en spaargeld leveren niets meer op en aandelen zijn in 2020 behoorlijk in de hoogte geschoten. Een onzekere periode, ook gezien de nasleep van COVID-19, zo oordeelt Johanna Chua, chef econoom bij Citigroup Global Markets tegenover persbureau Bloomberg.

Een van de events waar de markt reikhalzend naar uitkijkt is de beursgang van bitcoin beurs Coinbase. De aandelen worden woensdag 14 april genoteerd aan techbeurs Nasdaq. De exchange, in 2021 opgericht in San Francisco, is ook wel de eerste unicoin van de markt.

De geschatte bedrijfswaarde vóór de beursgang is 66 miljard dollar. Buiten enkele kleinere mining bedrijven zijn er weinig bitcoin bedrijven genoteerd aan een beurs.

Coinbase is de grootste beurs in de VS, zowel onder particulieren als bedrijven. Bedrijven zoals Tesla en MicroStrategy gebruiken de brokerage arm om hun bitcoin te kopen. Het is wachten op het volgende beursgenoteerde bedrijf die kiest voor BTC als monetaire verzekeringspolis. In de wandelgangen wordt technologieconcern Oracle als een potentiële kandidaat genoemd.

2. 'Pas in vroege fase bullmarkt in 2021'

Analisten zijn er vaak als de kippen bij om historische vergelijkingen te trekken. Zoals bekend heeft de cryptomunt in de jaren 2013 en 2017 ook een record gerealiseerd. In december 2017 kwam de prijs rond ~$20.000 tot stilstand om pas eind 2020 deze horde weer te beslechten.

Zoomen we in dan heeft bitcoin moeite om het niveau $60.000 te veroveren. Zoomen we echter uit, dan ligt de de munt er technisch (en fundamenteel) gezond bij.

Afgelopen weekend dipte de koers naar $56.466, om vandaag weer ruim $1.000 hoger te koersen. Analist John van Meer vraagt zich (terecht) af of de bears weer in controle komen. Op de onderstaande grafiek is duidelijk te zien hoe de bulls in de verdediging zijn gedrongen.

5 factoren die prijs Bitcoin boven $60.000 gaan brengen

Volgens on-chain analysebedrijf Whalemap is er een 'intens gevecht' gaande tussen de bears (verkopers) en bulls (kopers). Ze stellen de retorische vraag: is dit stilte voor de storm?

De populaire analist en trader William Clemente waarschuwt om niet te bearish te zijn, want het ziet er fundamenteel positief uit. Volgens hem zit bitcoin nog in een vroege fase van deze bullmarkt, die eind 2020 met het breken van $20.000 is gestart.

Ook hij maakt een vergelijking met 2017: 'We zitten nu pas in de $3.000 tot $5.000 range van toen'. Implicerend dat de koers nog 4 tot 5 keer over de kop gaat, want in 2017 is met $20.000 de top van die bullmarkt bereikt.

Een prijsniveau van $200.000 tot $300.000 per stuk is volgens diverse analisten zoals PlanB en andere on-chain analisten de komende jaren haalbaar. Analist Willy Woo noteerde afgelopen weekend een voorspelling van 1 miljoen dollar per stuk.

Maar ook hier geldt: het gaat om een lange tijdshorizon van 'jaren'. In kortere tijdsbestekken kan de koers zéér volatiel zijn.

3. Miners verkopen niet of nauwelijks

De invloed van verkopende miners moet niet overdreven worden, maar het is hoe dan ook een factor in de markt. Elke dag komen er ~900 nieuwe BTC op de markt en daarvan komt momenteel slechts een klein deel op de markt.

Uit recente data van Glassnode blijkt dat miners amper aan het verkopen zijn. Ondanks dat de rekenkracht van het bitcoin netwerk nieuwe hoogten bereikt en miners dus moeten investeren in nieuwe apparatuur om te blijven concurreren voor het delven van een nieuw block.

De eerdere maanden januari en ook februari stonden wél in het teken van verkopen, maar dat is in maart grotendeels voorbij. Volgens analist Lex Moskovski zijn miners aan het accumuleren.

Bovendien zien ook exchanges hun bitcoin voorraden slinken, een signaal dat beleggers voorlopig hun munten vasthouden.

5 factoren die prijs Bitcoin boven $60.000 gaan brengen

4. Purpose ETF trekt 17.000 bitcoin aan

Met een ETF zijn beleggers blootgesteld aan de (toekomstige) prijsontwikkeling van bitcoin, zonder deze te hoeven te bezitten of te bewaren. Het kán voor institutionele beleggers een laagdrempelige manier zijn om met de asset bitcoin kennis te maken.

Een van de aanbieders van een ETF is het Canadese Purpose. Deze aanbieders heeft in korte tijd al bijna 17.000 bitcoin onder beheer. Gemeten op 5 april gaat het om 16.462 BTC en ruim 17,5 miljard dollar onder beheer.

5 factoren die prijs Bitcoin boven $60.000 gaan brengen

Nu het aanbieden van een ETF in Canada zo'n succes is, speculeert de markt ook op de komst van dit beleggingsproduct naar de VS. Momenteel liggen er acht aanvragen voor een ETF bij de Securities & Exchange Commission (SEC).

Dat gaat ten korte van de populariteit van het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) overigens. Het is namelijk voor bedrijven gunstiger om in een ETF te beleggen dan in het fonds van Grayscale, wat een hogere management fee rekent.

5. PlanB over 'situationele awareness'

De Nederlandse quant PlanB trekt ook een historische vergelijking met de bullmarkten uit 2013 en 2017. Het stock-to-flow cross assetmodel is geplot over de bull/bear recognition signal. Conclusie: de koers trekt zich weliswaar onder $60.000 terug, maar het model van PlanB blijft voorlopig nog in stand.

Hij gaat in zijn stock-to-flow cross assetmodel uit van een gemiddelde prijs van $288.000 de komende drie jaar.

Lees meer over:
markt

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Nieuws
Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

chainlink Nieuws
Waarom Chainlink Wel Eens de Eerstvolgende Crypto met Eigen ETF Kan Zijn

Sommige analisten voorspellen een snelle lancering van een nieuw exchange-traded fund (ETF) dat gericht is...

Lees meer