Bitcoinnetwerk nog steeds overbelast door populariteit BRC-20 tokens

De file op het bitcoinnetwerk is nog lang niet voorbij. Het aantal bitcointransacties en de gepaarde kosten zitten nog steeds op een hoog niveau.

Bitcoin transactiekosten blijvend hoog?

Volgens een analist van CryptoQuant is de drukte vooral te wijten aan de nieuwe "tokenstandaard" BRC-20 op het bitcoinnetwerk. BRC-20 is een smart contract waarmee je een token kunt bouwen op het bitcoinnetwerk. Dat gaat met het behulp van Ordinals, het protocol waarmee gebruikers NFT's op bitcoin kunnen opslaan, ook wel inscripties genoemd. De tokens dragen namen zoals Ordi en Pepe.

Axel Adler Jr, analist bij crypto-databedrijf CryptoQuant, legt uit dat deze memecoins drukte op de bitcoinblockchain veroorzaken.

“In tegenstelling tot conventionele tokenstandaarden zoals Ethereum’s ERC-20, maakt BRC-20 geen gebruik van slimme contracten en werkt het alleen met portefeuilles die de bitcoinblockchain ondersteunen.”

Die dynamiek zorgt dus voor opstopping op het bitcoinnetwerk. Uit berekeningen van CryptoQuant blijkt dat de gemiddelde vergoeding per transactie flink omhoog is geschoten. Op 9 mei kwam de gemiddelde transactieprijs boven de $16 en piekte deze op $29.

Uit gegevens van Bitinfocharts blijkt dat een dag eerder, op 8 mei, al sprake was van een piek van 31 dollar. Op 9 mei is er een all-time high geregistreerd van 534.000 transacties op één dag, op basis van het zevendaags voortschrijdend gemiddelde. Rauwe waarden wijzen zelfs op nog hogere getallen, tot 598.000 transacties op één dag.

Er zijn nog andere records. Blockchain.com heeft bevestigd dat de gemiddelde transacties per blok ook op een all-time high van 3.778 staan.

bron: Blockchain.com
bron: Blockchain.com

Volgens mempool space staan er momenteel ruim 416.000 onbevestigde transacties in behandeling op het netwerk, dus de achterstand wordt niet ingehaald, en dat houdt de prijzen hoog. Ook de marktwaarde van deze nieuw soort tokens blijft stijgen. Woensdag kwam de totale marktwaarde van BRC-20 tokens zelfs boven de 1 miljard dollar, zoals eerder gemeld door Cointelegraph.

Volgens sommigen zijn de problemen zo erg geworden dat bitcoin core ontwikkelaars overwegen actie te ondernemen tegen BRC20-tokens en Ordinals, denkt deze commentator op Twitter.

Volgens Checkmate is de drukte juist positief voor bitcoin en hoeft er niets veranderd te worden.

Al met al is het 'gewoon' goed nieuws voor miningbedrijven, die per block veel meer inkomsten uit de fees. Volgens iemand als Willy Woo is decentralisatie van het netwerk het hoogste goed op dit moment. In zijn ogen komt deze hype te vroeg, want nu liggen de blockrewards, de vaste beloning, met 6,25 bitcoin per block nog vrij hoog.

Afgelopen weken hebben miners blokken gemined en daarvoor 13 bitcoin (reward+fees) voor gekregen. ruim 350.000 dollar per block. Gemiddeld 40 miljoen dollar per dag verdienen ze nu, schat Will Clemente in.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...