Prijs van bitcoin op Binance US ineens $700 hoger

De spread tussen de prijs van bitcoin in Amerikaanse dollars tussen Binance.US en andere beurzen maakte vandaag een grote sprong.

Premium op koers

Men betaalde op de Amerikaanse tak van de cryptobeurs ineens bijna $700 meer voor één bitcoin dan daarbuiten. Dit fenomeen wordt ook wel een premium genoemd. Zoals altijd verdween deze premie ook weer snel door arbitragehandel.

Dinsdag om 09:26 schoot de prijs op het BTC/USD handelspaar op Binance.US ineens omhoog, aanzienlijk hoger dan de prijs op Coinbase of het niet-Amerikaanse platform van Binance.

Onderstaande grafiek laat de verschillen van de prijs van bitcoin zien van Binance US met Coinbase (geel) en Binance (rood).

Prijs van bitcoin op Binance US ineens $700 hoger

Marktmakers

Volgens een pseudonieme analist is de premium waarschijnlijk het gevolg van marktmakers die de beurs verlaten in afwachting van regelgevende maatregelen. Deze market makers helpen beurzen met het verschaffen van liquiditeit aan het orderboek.

In februari kwam Binance.US op de radar van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) terecht. Een functionaris van een bureau zei in maart dat Binance.US als een niet-geregistreerde effectenbeurs opereerde in de VS.

Het zou kunnen dat een marktmaker de beurs door deze ontwikkelingen achter zich laat, wat er voor zorgt dat de diepte in het orderboek ineens lager is, wat dan weer zorgt voor een plotselinge wick in de grafiek.

Het is immers minder aantrekkelijk om in een dunner orderboek aan arbitragehandel te doen. De marktdiepte van Binance.US zou wel eens lager kunnen zijn dan altijd gedacht. Belangrijk blijft wel: dit gaat echter dus om een gerucht, de precieze reden is niet gecommuniceerd.

Vorige week gebeurde hetzelfde bij concurrent Bitfinex. Het derivatencontract (perpetual futures) schoot ineens naar $56.000 – eveneens vanwege een niet al te diep orderboek.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
BinanceBitcoin nieuwsprijs