‘Bitcoin vaak in het rood tijdens periodes heffing belastingen’ volgens analyse

De uitspraak van Janet Yellen dat ze ‘unrealized gain tax‘ overweegt, zorgde voor enige oproep in de Bitcoin community. Deze (mogelijke) zet van de nieuwe Amerikaanse minister van Financiën heeft namelijk ook gevolgen voor de cryptomarkt. Uit onderzoek van Delphi Digital blijkt ook dat Bitcoin het historisch gezien slecht doet in de tijden dat er belasting wordt geïnd.

Belastingen in VS

Januari is de maand waarin er een nieuw belastingseizoen wordt ingeluid. Tegelijk is het de laatste jaren ook de maand waarin bitcoin ondermaats presteert ten opzichte van de andere maanden van het jaar. Er zijn analisten die denken dat dit geen toeval is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als we kijken naar de jaren 2014 tot 2020, daalde bitcoin in vier van deze zeven jaren in de maand januari. Hetzelfde geldt voor de maand maart: in zes van de afgelopen zeven jaar. Volgens Delphi Digital waren de gemiddelde verliezen voor die maanden respectievelijk 5,24% en 12,59%.

“Nu we het belastingseizoen ingaan, is het goed om op te merken dat dit historisch gezien een periode is waarin Bitcoin ondermaats heeft gepresteerd. Maar dat is tegelijkertijd geen voorspelling.”

Volgens rapport van Delphi Digital is een van de grootste redenen voor de daling dat “investeerders en handelaren die het jaar ervoor aanzienlijke winsten hebben gemaakt door verschillende cryptovaluta te verhandelen, waarschijnlijk een deel van hun bezit moeten verkopen om kosten omtrent belastingen te dekken.”

Onderstaande grafiek laat het duidelijk zien: vooral januari, maart en september zijn slechte maanden voor Bitcoin.

'Bitcoin vaak in het rood tijdens periodes heffing belastingen' volgens analyse

Belastingen

Tegelijkertijd moeten we ook constateren dat Bitcoin veel verder gaat dan Amerika. Het is een mondiaal spaar- en betaalmiddel. Delphi Digital beaamt dat ook:

“Het is moeilijk om precies vast te stellen hoeveel verkoopdruk er precies kan worden verwacht, en verschillende jurisdicties behandelen vermogenswinsten gunstiger dan andere. Maar bitcoin alleen al is vorig jaar meer dan $400 miljard gegroeid.”

Delphi Digital 

De Internal Revenue Service (IRS) is sinds vorig jaar ook strenger om aan het gaan met de crypto-industrie. Bij de aangifte vragen ze nu veel verder door over het bezit van virtuele valuta.

Waar het in 2019 nog geen specifieke aandacht kreeg, stond er op het belastingformulier van 2020 een ja-of-nee-vraag op de éérste pagina:

“Hebt u op enig moment in 2020 financiële belangen in een virtuele valuta ontvangen, verkocht, verzonden, geruild of anderszins verkregen?”

‘Unrealized gain tax’

In de afgelopen dagen kwam het onderwerp over belastingen weer bovendrijven in de markt. De gloednieuwe minister van Financiën Janet Yellen gaf aan dat ze niet-gerealiseerde winst wilde belasten. Dit zou een grote impact kunnen krijgen op de winst die speculanten halen met de handel en het hodlen van Bitcoin.

Yellen deed onlangs meer uitspraken die betrekking hadden op Bitcoin. Ze is van mening da de Amerikaanse overheid voordeel moet halen uit cryptovaluta, maar dan vooral uit stablecoins. Het illegaal gebruik van bitcoin is daarentegen een grote zorg.

Het belastingvoorstel van de regering van Biden bevat nog meer punten die van invloed kunnen zijn op crypto-investeerders. Een van de voorstellen gaat over het innen van belastingen over “vermogenswinst op lange termijn en gekwalificeerde dividenden, tegen het normale tarief van de inkomstenbelasting van 39,6% op alle inkomsten boven de $1 miljoen.”

In Nederland valt Bitcoin nog in box 3, waardoor een deel onder een heffingsvrij vermogen kan vallen. Lees hier de tips en tricks voor de Nederlandse belegger nog eens door.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over: