Yellen: Amerikaanse overheid moet voordeel halen uit bitcoin en cryptovaluta

Volgens Janet Yellen hebben cryptocurrency’s en digitale assets het potentieel om het bestaande geldstelsel te verbeteren. Dat laat de aanstaande Amerikaanse minister van Financiën.

Het huidige stelsel kan met name efficienter, aldus de voormalige centraal bankier. Opmerkelijk, want ze uitte eerder haar zorgen over de industrie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Cryptovaluta als toekomst

Yellen is genomineerd als minister van Financiën voor de regering van Joe Biden. Eerder gaf ze al leiding aan de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. In de schriftelijke verklaring liet ze het volgende weten:

Bitcoin en andere digitale en cryptocurrency’s zorgen voor financiële transacties over de hele wereld. Zoals veel technologische ontwikkelingen biedt dit potentiële voordelen voor de VS en onze bondgenoten.”

Daar hoort wel een disclaimer bij. Als voormalig uitgever van de wereldreservemunt ziet zij ook wel in dat Bitcoin een gevaar is voor de macht en positie van de dollar in de wereldeconomie.

Hierdoor is eigenlijk alles wat géén Amerikaanse dollar is, een (in)direct gevaar voor het huidige systeem, dat sinds het Bretton Woods akkoord uit 1944 nog steeds voornamelijk om deze dollar draait:

“Tegelijkertijd biedt het ook kansen voor staten en andere partijen die het huidige financiële systeem willen omzeilen en Amerikaanse belangen willen ondermijnen. Zo heeft de Central Bank of China zojuist haar eerste digitale valuta uitgegeven.”

Ze doelt daarmee op de Central Bank Digital Currency waar in verschillende Chinese steden pilots mee draaien. Het is een valuta die ‘op de blockchain’ is uitgegeven door staat en het bankwezen.

Hoe dan ook: Bitcoin en andere digitale valuta zijn aan de ene kant een technologische voortgang, maar het kan voor Amerika ook een gevaar zijn.

Risico’s en voordelen

Yellen werd ook gevraagd naar de mogelijke voordelen en risico’s van deze financiële innovatie:

“Ik vind het belangrijk dat we rekening houden met de voordelen van cryptocurrency’s en andere digitale activa, en met het potentieel dat ze hebben om de efficiëntie van het financiële systeem te verbeteren.

Tegelijkertijd weten we dat ze kunnen worden gebruikt om terrorisme te financieren, het witwassen van geld te vergemakkelijken en kwaadaardige activiteiten ondersteunen die de nationale veiligheid van de VS en de integriteit van de Amerikaanse en internationale financiële systemen bedreigen.”

“Ik denk dat we goed moeten kijken hoe we het gebruik ervan voor legitieme activiteiten kunnen aanmoedigen en het gebruik ervan voor verkeerde en illegale activiteiten kunnen beperken.”

Het is weer het standaard riedeltje vanuit de gevestigde orde. Het komt er op neer dat Yellen een financieel systeem wordt waarbij alles wordt gemonitord en waarbij censuur op transacties niet is uitgesloten.

Bitcoin is het tegenovergestelde: open source en schaars internetgeld, waar niemand de baas van is. Ondanks dat dit voor criminelen aantrekkelijk klinkt, blijkt dit in de praktijk erg mee te vallen.

Een onderzoek van Chainalysis toonde eerder deze week nog aan dat slechts 0,34% van álle Bitcoin transacties in 2020 te linken waren aan crimineel gedrag. Het gros daarvan is gerelateerd aan ransomware. Het analysebedrijf kon nauwelijks casussen omtrent witwassen, terrorisme en dergelijke gevaren identificeren.

Regelgeving

Toch houdt dit Yellen niet tegen om extra regels op te willen stellen:

“Ik ben van plan om nauw samen te werken met de Federal Reserve Board en andere federale banken en regulators om een ​​effectief regelgevend kader voor deze en andere fintech-innovaties te implementeren.”

Uiteindelijk is het natuurlijk heel simpel: alle valuta waar Amerika niet zelf de regie over heeft, zijn een gevaar. Vandaar dat ze eerder aanhaalde: ‘illegaal gebruik van Bitcoin is een grote zorg’.

De Amerikaanse president Joe Biden, die woensdag werd ingehuldigd, nomineerde Yellen in november om het ministerie van Financiën te leiden. Tegelijkertijd lijken er geschikte personen op belangrijke posten terecht te komen. Zo is Gensler de nieuwe voorzitter van de SEC, lijkt Barr de plek bij de OCC te mogen innemen en ziet het eruit alsof Brummer bij de CFTC mag aantreden. Op deze manier lijken de posities bij de drie belangrijke financiële regelgevers te worden ingevuld door pro-Bitcoiners.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
BTCcryptovaluta