Hoe belangrijk is de prijs van Bitcoin (BTC)?

1161 totale weergaven

Iedereen die bitcoin (BTC) bezit wil natuurlijk dat de prijs omhoog gaat. De bitcoin prijs is belangrijk voor je persoonlijke financiën, maar ook voor de groei en de gezondheid van het netwerk.

We zitten er stiekem allemaal in voor de technologie, maar een hoge prijs heeft meer voordelen dan een eigen dikke portemonnee.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Marketing

Naast een goed product heb je ook marketing nodig als je mensen wil overtuigen van bitcoin. Er is geen Bitcoin BV en dus ook geen centraal geregeld marketing team.

Wel zijn er tal van websites (zoals deze), videokanalen, cursussen, boeken en andere educatieve manieren om met bitcoin in contact te komen. Leuke marketing, maar eigenlijk heeft bitcoin maar één echte marketeer. En dat is de bitcoin prijs.

De meeste mensen komen in aanraking met bitcoin door nieuws over de prijs. Je wil rijk worden, die nieuwe auto kopen en als het dan echt moet ook misschien de wereld veranderen.

Bitcoin is een protocol die de hebberigheid in de mens aanwakkert, met hogere prijzen tot gevolg. Recordprijzen zijn de beste manier voor bitcoin om veel aandacht te genereren. Het beste voorbeeld daarvan zie je in onderstaande grafieken.

Aan het einde van 2017 schoot bitcoin op sommige beurzen over de grens van $20.000 heen. In de weg daarnaartoe werd er plots massaal gezocht naar bitcoin via Google.

Zoekopdrachten naar bitcoin via Google wereldwijd

Hoe belangrijk is de prijs van Bitcoin (BTC)?

Zoals je in bovenstaande grafiek kunt zien: het merendeel van de mensen is weer (even) afgehaakt. En dat terwijl de prijs nog boven de grens van $10.000 staat.

Eventuele nieuwe recordprijzen kunnen voor een nieuwe golf aan geïnteresseerde zorgen.

Een structureel hoge prijs zorgt ook voor meer vertrouwen bij de mensen die al langer bitcoin bezitten. Niet voor niets stond in mei van dit jaar 60% van alle Bitcoin al minstens 1 jaar stil. Ondanks grote prijsbewegingen bleef het merendeel van bitcoin netjes waar het al stond.

Bitcoin mining

Bitcoin miners strijden onderling constant om nieuwe bitcoin. Zij proberen hun hardware zo effectief mogelijk in te zetten, de beste hardware en de goedkoopste energie is waar ze naar opzoek zijn.

Op deze manier houden ze hun winstmarge het grootste. Voor die winstmarge zijn ze echter wel afhankelijk van de prijs van bitcoin. Voor het minen worden ze immers beloond met nieuwe bitcoin en de transactiekosten van de verwerkte transactie.

Als bitcoin geen interessante verkoopprijs heeft dan zullen miners afhaken. Het netwerk past zich daar door aan, maar minder computerkracht betekent in de regel minder veiligheid voor het netwerk.

Het is voor ondernemers interessant om bitcoin te minen als ze geld oplevert. Je gaat geen groot datacentrum neerzetten voor miljoenen om daar vervolgens verlies mee te draaien.

Maar wat betekent dat voor de prijs? De bedenker van bitcoin, Satoshi Nakamoto, had hier al een goed antwoord op.

Satoshi verwacht dat de prijs van bitcoin uiteindelijk altijd naar de productiekosten zal bewegen. Miners zijn de eerste die nieuwe bitcoin in hun (virtuele) handen krijgen. Zij bepalen in eerste instantie dus de prijs, al zijn ze daarin ook afhankelijk van alle al beschikbare bitcoin en de prijs die anderen er voor vragen.

Uiteraard kunnen er pieken en dalen zijn. Sommige partijen kunnen momenteel voor zo’n $5.000 één Bitcoin (BTC) minen, maar de spotprijs ligt een stuk hoger.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Satoshi Nakamoto”]The price of any commodity tends to gravitate toward the production cost. If the price is below cost, then production slows down. If the price is above cost, profit can be made by generating and selling more. At the same time, the increased production would increase the difficulty, pushing the cost of generating towards the price.[/penci_blockquote]

De strijd om nieuwe bitcoin door miners wordt in goede banen geleid door Het consensus mechanisme van Bitcoin genaamd Proof-of-Work.

Markten

Beurzen, brokers of andere kopers en verkopers van bitcoin hebben natuurlijk ook een belangrijke relatie met de bitcoin prijs. De koers wordt natuurlijk op de meest simpele manier bepaalt: vraag en aanbod.

De spotprijs op de grotere beurzen is belangrijk voor de prijs voor bitcoin wereldwijd. Van alle bitcoin die er bestaan staat er ruim 2 miljoen bij de grotere beurzen. Daarmee bepaalt dus een klein deel van het totaal aantal bitcoin de spotprijs.

Ook hier geldt: een mooie bitcoin prijs is goed voor de business. En mooi kan zijn erg hoog of een koers in een flinke dip. Voor de partijen achter beurzen en brokers zijn vooral prijsveranderingen van belang. Bij grote stijgen én diepe dalingen zien beurzen vaak grotere volumes dan wanneer de koers relatief stabiel is.

Daarnaast zijn er tegenwoordig nog tal van andere financiële producten die rekening houden met de bitcoin koers. Denk bijvoorbeeld aan Bitcoin futures. Waarmee je kunt speculeren op de toekomstige prijs van BTC.

Bitcoin miners gebruiken deze producten bijvoorbeeld om zichzelf te wapenen tegen koersdalingen.

Het netwerk

Bitcoin bestaat alleen digitaal. Wij hangen er zelf (noodgedwongen) een waarde in dollars of euro’s aan. Voor het bitcoin protocol bestaat er echter geen andere valuta dan satoshi’s. De dollarwaarde doet er niet toe on-chain.

Wel heeft het dus veel invloed op het gebruik van bitcoin en de motivatie van miners om bij te dragen aan het netwerk. Bitcoin is uitgegroeid tot een netwerk waar miljardenindustrieën omheen zijn gebouwd die allemaal, hoe dan ook, te maken hebben met de bitcoin prijs.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

Lees meer over:
Bitcoin MaandBitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...