Bitcoin prijs sluit week onder $37.000 af, wat zeggen de analisten?

De bitcoin prijs heeft de week onder de $37.000 afgesloten, in het weekend met traditioneel weinig liquiditeit. Wat zeggen de analisten?

De prijs in euro's:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

1. Afname actieve bitcoin adressen

De huidige markt heeft een probleem aan de vraagzijde en niet zozeer aan de voorraadzijde, want on-chain ziet het nog bullish uit.

De angst regeert echter al een tijdje en dat fnuikt de gretigheid om bitcoins te kopen. Met andere woorden: weinig nieuwe entiteiten op het netwerk, terwijl dat nodig is om de vraag aan te zwengelen.

Uit data van Glassnode blijkt dat het aantal actieve adressen op het netwerk (zevendaagse indicator), een dalende trend vertoont.

Bitcoin prijs sluit week onder $37.000 af, wat zeggen de analisten?
bron: Glassnode

Een van de oorzaken is angst op de markt.

Technisch analist Venturefounder ziet dat de markt sinds november 2021 in 'angst' verkeert. Dat is sinds 2018 niet meer voorgekomen en dat is ongunstig voor bitcoin.

Diverse technische analisten zien op de korte termijn daar ook weinig verandering in komen. Daarvoor moeten eerst de nodige weerstandslevels gesloopt worden.

Rekt Capital ziet de koers moeite heeft met het $38.500 level.

Ook Scott Melker is niet bullish totdat $39.600 gebroken is.

Peter Brandt vraagt zich af of het zover komt dat het $30.000 level het gaat begeven en ziet het bearish sentiment onder zijn collega's juist als een koopkans.

Het is ook niet dat er niet gekocht wordt uiteraard, onder meer whales worden weer iets actiever zoals dit weekend geconcludeerd.

Ook dit account, die het gedrag van deze entiteiten met ruim 1.000 bitcoin bijhoudt, ziet nog genoeg activiteit op dat vlak.

2. Nettobalans bitcoinbeurzen

Zoomen we uit, dan is het handig om naar de balansen van beurzen te maken. Dat zijn de tussenpersonen waar de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod.

Kijken we naar de bitcoins die naar beurzen worden gestuurd en die worden opgenomen, dan houdt zich dat redelijk in evenwicht de afgelopen week, zo blijkt uit Glassnode data.

Er ging voor 10,6 miljard dollar aan bitcoin naar beurzen, terwijl er voor 10,8 miljard dollar is opgenomen.

Er is 1 miljard dollar meer aan Tether USDT naar exchanges gestuurd.

3. Oude munten slapen

Tenslotte, en dat steunt de aanname dat hodlers voorlopig niet verkopen, is dat er weinig beweging zit in de munten die 5 tot 7 jaar op hun wallet staan.

Ruim 716.000 bitcoin, die tussen de 5 en 7 jaar zijn aangemaakt op de blockchain, zijn sindsdien niet van hun plaats gekomen. Een granieten bestand aan bitcoins.

Ook de Realized Hodl Ratio (RHODL), de verhouding éénweekse munten en munten tussen de één en twee jaar oud, lijkt een plateau te hebben gevonden.

De komende weken moet duidelijk worden of jongere munten weer dominanter worden, want dat duidt op meer vraag. Daalt de onderstaande curve alsnog, dan betekent het dat de oudere munten relatief meer uitgegeven worden, bearish dus.

Bitcoin prijs sluit week onder $37.000 af, wat zeggen de analisten?

Tenslotte, een paar lange analyses die als zeer theoretisch moeten worden beschouwd.

In het onderstaande scenario is er sprake van een soort zijwaartse mini-bearmarkt om in de tweede helft van 2022 in een staat van euforie te komen.

In de analyse van TechDev wordt duidelijk dat de bullcyclus uitgerekter wordt en dat binnen deze cyclus een top van $178.971 ergens eind 2023 tot de (vele) mogelijkheden behoort.

Het zijn dan macro-factoren die daar een rol in spelen. Denk aan landen die bitcoin als wettig betaalmiddel gaan behandelen en S&P 500 die grote brokken bitcoins op hun balans gaan zetten als inflatiewapen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...