‘Bitcoin is de beste reserve asset die we ooit hebben gehad’
|
Bitcoin (BTC) is de beste reserve asset die we ooit hebben gehad en steeds meer grote bedrijven erkennen dat.
Oeverloze geldprinterij en kunstmatig lage rentes maken fiatgeld allesbehalve waardevast. Over een periode van 100 jaar is het niet meer dan normaal dat je vermogen 90% van zijn koopkracht verliest.
Dat maakt bitcoin als geldvorm die door niemand kan worden bijgedrukt mateloos interessant voor bedrijven met een grote reserve. Op het moment van schrijven staat al 3.6% van alle bitcoin op de balans van enkele grote bedrijven.
Enorm veel potentie voor bitcoin als reserve asset
Bovenaan de lijst van bedrijven met bitcoin op de balans staan onder andere MicroStrategy (38 duizend bitcoin) en Galaxy Digital (16 duizend bitcoin). Hoewel het om enorme bedragen gaat is het een druppel op de gloeiende plaat als we kijken naar de grootste bedrijven ter wereld.
Negen bedrijven uit de S&P 500 zitten alleen al op een berg van $600 miljard aan kortlopende investeringen en cash. Als deze bedrijven slechts 5% van dat bedrag ($30 miljard) in bitcoin investeren dan zou de koers makkelijk 5 keer over de kop kunnen gaan.
Bitcoin heeft nu een market cap van meer dan $200 miljard, maar vergeet niet dat er slechts een kleine hoeveelheid bitcoin te koop is. Zodra die in handen komen van hodlers kan het heel snel gaan met de prijs.
Bitcoin niet bij gevestigde orde, maar potentie is enorm
De meeste bedrijven zien bitcoin nog steeds als een alternatieve investeren, maar dat maakt de potentie er niet minder om. Volgens Fidelity is de markt voor alternatieve investeringen eind 2018 gegroeid naar $13,4 biljoen.
Al zou een klein deel van dat geld richting bitcoin gaan dan knalt de koers waarschijnlijk al door het dak. Om te begrijpen waarom bitcoin zo interessant is voor bedrijven moeten we er een theorie van Michael Saylor bij pakken.
“Een goede manier om een investering te evalueren is door $100 miljoen te pakken, 100 jaar vooruit te spoelen en jezelf de vraag stellen wat er zou gebeuren. Als ik in het jaar 1900 voor $100 miljoen aan fiatgeld had en dat bij een grote bank stalde, was ik blootgesteld aan twee risico’s; het risico dat de bank zou omvallen en inflatie. Vrijwel iedere grote bank valt om in een periode van 100 jaar. Combineer dat met inflatie en je hebt een kans van 90% dat je alles verliest.
Bitcoin kent deze gevaren niet en dat maakt de digitale munt een interessant alternatief om je vermogen in op te slaan, aldus Saylor.
Lees ook: Bitcoin, digitale schaarste en een voorraad van 21 miljoen: een korte uitleg