Bitcoin scoorde ondanks dalingen goed in de periode van augustus 2018 tot nu

Het gaat momenteel niet goed met de bitcoin koers, al lijkt vandaag daar een kleine uitzondering op, want vanaf de all-time high gemeten noteren we een min van ruim 70 procent. Toch blijkt dat het allemaal wel meevalt als we uitzoomen en kijken naar de lange termijn.

Het gaat om de lange termijn

Uiteindelijk is bitcoin een investering en gaat het om de lange termijn. Je kunt in principe geen enkele financiële asset kopen en zeker weten dat je heel snel heel rijk wordt. Als dat het geval is, dan zou iedereen dat doen en is er al snel geen winst meer te behalen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volatiliteit is inherent aan bitcoin en vanaf de beginjaren hebben we al te maken met relatief hoge pieken en diepe dalen die elkaar in rap tempo afwisselen. Dat is een proces waar je, zeker als beginnende bitcoiner, aan moet wennen.

Op momenten als deze ga je dan toch denken, wat als het deze keer anders is? Wat als bitcoin deze keer niet van de ellende weet te herstellen? Er zijn altijd wel nieuwe factoren die een rol spelen in die twijfel. Neem op dit moment bijvoorbeeld de energiediscussie die in de politiek maar lastig te winnen lijkt voor bitcoin.

Verder zijn de macro-economische omstandigheden niet in het voordeel van bitcoin en lijkt het enthousiasme momenteel compleet weg. Van El Salvador horen we even weinig meer, Tesla heeft verkocht en vanuit MicroStrategy is het ook angstvallig stil. Dan is het logisch dat je als beginner gaat twijfelen.

32 procent per jaar

De afgelopen vier jaar heeft bitcoin echter nog altijd een jaarlijks rendement van 4 jaar gepakt. Gemeten vanaf de periode van augustus 2018, op welke moment bitcoin een koers van 6.281 had, tot augustus 2019, toen de koers op 19.291 dollar stond, schrijft bitcoin een jaarlijks rendement van 32 procent.

Probeer maar eens een asset te vinden die daar aan kan tippen. Zelfs in een periode dat het niet goed lijkt te gaan met bitcoin, ziet het er allemaal prima uit als je uitzoomt.

Dat is dan ook precies wat ChartsBTC met de bovenstaande grafiek doet. Hierin is ook van voorgaande perioden te zien dat bitcoin het over een tijdsbestek van 4 jaar vaak heel behoorlijk doet. Als je gelooft in de lange termijn waarde van bitcoin, dan is het een kwestie van geduld.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....