Bitcoin Taproot update: miners hebben 3 maanden om akkoord te gaan

De bitcoin update Taproot staat voor de deur. De upgrade aan het protocol moet zorgen voor goedkopere transacties, meer privacy en meer gebruiksgemak. Het is nu wachten op de bitcoin miners voordat de update er door komt. Miners hebben drie maanden de tijd om aan te geven dat ze akkoord gaan.

Als miners niet akkoord gaan moet er een andere manier van activeren worden gevonden. Taproot is bedoeld om bitcoin nog makkelijker te kunnen programmeren, het buzzword smart contracts dekt de lading prima.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met deze update wordt bitcoin flexibeler en makkelijker in gebruik. De update is al jaren in ontwikkeling en we zijn nu in de volgende en laatste fase beland: er moet 'gestemd' worden.

Taproot activatie

De update is door tal van developers in elkaar gezet. Maar bij bitcoin kan een groep ontwikkelaars niet zomaar hun wil doordrukken, de meerderheid van het netwerk moet akkoord gaan voor een upgrade. Er moet consensus ontstaan.

De gang van zaken is nu als volgt: vanaf vandaag kunnen miners aangeven dat ze de update steunen.

Dat kunnen ze doen middels een specifiek stukje data die ze stoppen in een block die zij hebben gevonden. In de praktijk betekent het dat miners die de 'race' om nieuwe bitcoin en het recht om transacties te verwerken ook de update er door kunnen krijgen.

Miners die achter de implementatie van Taproot staan voegen een zogenaamd 'signal bit' toe aan de gemijnde blocks. Wanneer 90% van de blocks in een tijdbestek van ~2 weken (2016 blocks) het signal bit bevat is er een akkoord bereikt. Na 2016 blocks start een nieuwe periode, dan begint de 'stemming' weer op nul.

Als dit proces succesvol is wordt Taproot geactiveerd.

Slush Pool is alvast begonnen met laten zien dat zij achter de activatie van Taproot staan. Slush Pool was ook de eerste publieke mining pool.

Wanneer komt Taproot?

Als miners de komende drie maanden niet akkoord gaan zijn er andere opties.

Wanneers miners de update tegenwerken is er nog een andere oplossing genaamd een user activated soft fork. In de praktijk betekent dit dat alle onafhankelijk nodes/gebruikers zélf de nieuwe regels/update gaan draaien. Miners die niet meedoen komen dan op een ander netwerk terecht dan de mensen die wél Taproot draaien.

Ook is er al een versie die ervoor zorgt dat de Taproot activatie plaatsvindt in oktober 2022. Dat is een van de opties als de huidige opzet niet werkt.

Er lijkt op dit moment geen reden om aan te nemen dat miners níet akkoord gaan, want eerder lieten miners al zien deze update te ondersteunen. Voor een succesvolle overgang is hoe dan ook consensus nodig, het netwerk moet het met elkaar eens worden.

Er is maanden (of jaren) gediscussieerd over de activatie van Taproot, En nu zijn de eerste activatievoorstellen de deur uit. Uiteindelijk is het aan de bitcoiners zelf om te bepalen wat er verder gaat gebeuren.

Halen we nooit de 90% binnen de reeks van 2016 blocks? Dan kunnen 'we' de update nog steeds doorvoeren. Maar de meest wenselijke uitkomst lijkt voorlopig dat miners al akkoord gaan.

Lees meer over:
taproot

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...