Bitcoin’s moeilijkheidsgraad stijgt 21% na aanpassing netwerk

Het delven van Bitcoin (BTC) is flink lastiger geworden. De zogenaamde moeilijkheidsgraad van het netwerk (difficulty rate) is met maar liefst 21,5% gestegen, zo blijkt uit data van Mempool.space.

Het is sinds oktober 2017 niet meer voorgekomen dat de difficulty rate met meer dan 20% is aangepast.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Moeilijkheidsgraad (difficulty rate)

Wat betekent ook alweer de moeilijkheidsgraad van het netwerk? Deze netwerkindicator past zich iedere ~2 weken aan op basis van de voorgaande 2016 blocken. Want als je het aantal blokken vermenigvuldigt met een gemiddelde van 10 minuten, komt dat neer op veertien dagen. Dit zit dus ingebakken in het protocol.

Satoshi Nakamoto heeft het mechanisme van het bitcoin netwerk zo ontworpen dat er gemiddeld elke 10 minuten een nieuw block gevonden wordt. Het protocol probeert de 'blocktijd' op 10 minuten te houden. Dat is echter lang niet altijd het geval, er zit namelijk ook een grote mate van willekeurigheid in wanneer blocks worden gevonden.

Sinds de start van bitcoin in 2009 zitten we nu in de 339e ronde van deze aanpassing (epoch in jargon).

Wat is er nu veranderd?

  • de moeilijkheidsgraad van het minen is met ~21,5% gestegen, we zitten nu in epoch 339
  • de (geschatte) mining difficulty staat nu op 25,08 T
  • in de vorige epoch was er nog sprake van een daling van 12,6%
  • het is 42 maanden geleden (oktober 2017) dat de moeilijkheidsgraad zo'n sprong naar boven maakte
  • soms vinden miners sneller blokken. Op moment van schrijven ligt de gemiddelde blocktime op 8 minuten en 14 seconden. Dat ligt ruim 15% onder het gemiddelde van 10 minuten.

Rekenkracht (hashrate)

Een hogere moeilijkheidsgraad is logischerwijs gekoppeld aan de hashrate, de geschatte rekenkracht van het netwerk. Zodra de moeilijkheidsgraad afneemt, vinden miners gemakkelijker blocken en stijgt de rekenkracht. Stijgt de rekenkracht, dan neemt de moeilijkheidsgraad weer toe zoals nu is gebeurd.

Vaak zijn dalingen of stijgingen een gevolg van externe gebeurtenissen.

Bij de vorige aanpassing was er sprake van een sterk gedaalde hashrate van het netwerk, veroorzaakt door kolenmijnen die vanwege explosies geen stroom meer konden leveren aan Chinese miners.

De daling van 12,6% bij de vorige epoch 338 is daar een resultaat van. Dat het netwerk zo snel herstelt, is een gezond signaal. Het betekent dat mining bedrijven blijvend investeren in hun rekenkracht en daarmee ook in de veiligheid van het bitcoin netwerk.

Want hoe hoger de hashrate, hoe moeilijker is om het netwerk aan te vallen. Met een hashrate van 180 extrahash per seconde is er dan ook sprake van een nieuw record.

Concluderend, ondanks de koersschommelingen blijven bedrijven kapitaal steken in het meest veilige netwerk ter wereld: bitcoin.

Onder meer de podcaster en bitcoin mining specialist Marty Bent reageert op de huidige discussie omtrent energieverbruik.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
mining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...