Grote bitcoin (BTC) mining pools kiezen vóór Taproot update

De meeste grote bitcoin (BTC) mining pools zijn vóór activatie van de Taproot update in november. Deze miners, goed voor bijna de helft van de aangesloten rekenkracht, signaleren nu blokken voor activatie.

Bitcoin protocol update

Taproot is de belangrijkste bitcoin protocol update sinds de SegWit update van 2017.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Door middel van zogenaamde Schnorr signatures en een MAST-structuur zijn bitcoin transacties on-chain te camoufleren. Dat leidt tot meer privacy voor eindgebruikers op het netwerk en versterking van de smart contract architectuur.

Het Lightning Network is een voorbeeld van een smart contract op het bitcoin netwerk. In het onderstaande plaatje is goed te zien wat dit op transactieniveau inhoudt.

Binnen het proof-of-work zorgen miners voor de noeste arbeid: zij delven dagelijks 144 blokken die in totaal goed zijn voor ~900 BTC, omgerekend 48,6 miljoen dollar. Voor een belangrijke protocolupdate als deze moeten de meeste miners het wel eens en ze zijn ook gebonden aan tijd.

Bitcoin developer Hampus Sjöberg heeft de website Taproot.watch opgericht om realtime te volgen welke mining pools de update ondersteunen. Zodra steeds meer miners vóór activatie zijn, worden steeds meer blokken ‘gesignaleerd’ als ‘voor’. Een groen vinkje betekent dan ook een ‘ja’.

AntPool en F2Pool zijn de twee grootste mining pools gemeten naar rekenkracht en zij ondersteunen activatie van Taproot. Ook nummer drie Poolin’ en Foundry USA en Slush Pool zijn het eens en signaleren hun blokken.

Omdat de website uitgaat van de status van het laatste gedolven block, kan het percentage gedurende de dag nogal schommelen.

Consensus

Uiteindelijk moet 90% van de te minen blokken gesignaleerd worden als pro-activatie binnen een periode van 2.106 blokken (epoch). Het is wel even de vraag in welke komende epochs deze mijlpaal plaats gaat vinden.

Wel is er enige druk, want tussen nu en 11 augustus moet 90% van de blokken gesignaleerd zijn. Onder meer de Binance mining pool moet nog akkoord gaan.

De afgelopen maand was er nogal wat gaande op het gebied van bitcoin mining.

Afgelopen zaterdag 1 mei was er sprake van een flinke afname van de moeilijkheidsgraad met 12,6%. Dat is een automatische aanpassing die circa elke twee weken plaatsvindt. De daling deze keer is te verklaren doordat in China tijdelijk wat rekenkracht offline was door stroomstoringen.

De volgende aanpassing (~14 / 15 mei) zal echter weer afstevenen op een stijging van rekenkracht van naar schatting minstens 9%. Dat betekent dat het voor miners weer lastiger wordt om het volgende block met daarin 6,25 Bitcoin te vinden.

Want miners concurreren met rekenkracht om hun geleverde bundels kilowattuur om te zetten in het enige digitale goud ter wereld: bitcoin.


Op moment van schrijven zijn er 101 blocks gesignaleerd als ‘pro-activatie’. Miners verantwoordelijk voor het delven van 396 blokken hebben ervoor gekozen niet een ‘signaal bit’ op te nemen.

Deze ‘nee-stemmen’ van deze miners, goed voor 20% van de totale rekenkracht binnen de huidige epoch, zorgen ervoor dat de activatie nog niet vóór de volgende epoch vastgesteld kan worden.

Niettemin is de verwachting dat de komende maanden een consensus geen problemen moet opleveren en dat deze voor 11 augustus plaatsvindt.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
protocoltaproot

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...