Britse vrouw opgepakt met 127.000 euro aan ‘frauduleuze Bitcoin’
Een 35-jarige Britste vrouw werd gearresteerd voor gestolen bitcoin (BTC) in haar bezit. Het gaat om 127.170 euro aan BTC. Dat meldt het Met’s Proactive Money Laundering Team (Met).
Dit team is opgericht om fraude en andere misdaden te onderzoeken waar specialisten voor nodig zijn. In dit geval ging het om geld dat is verkregen via malafide software.
Onderzoek
Detectives startten een onderzoek nadat ze de vrouw op het spoor kwamen. De vrouw vroeg meerdere keren ‘Bounce Back Loans’ aan, met deze leningen wil de Britste overheid kleine bedrijven helpen tijdens tijden van COVID-19.
Volgens de politie gebruikte de vrouw meerdere bankrekeningen om zo geld te ontvangen voor deze frauduleuze praktijken.
Bitcoin
Na verder onderzoek werd duidelijk dat de vrouw van dit geld bitcoin kocht. Een bitcoin transactie is dan wel onomkeerbaar, met de juiste gegevens en inzichten kunnen opsporingsdiensten nog altijd een identiteit koppelen aan bitcoin adressen.
Zeker wanneer je bitcoin koopt middels een standaard bankrekening dan is de geldstroom voor relatief veel mensen makkelijk in kaart te brengen.
Inval
Het huis van de vrouw werd binnengevallen, maar zij was in eerste instantie niet aanwezig. Wel vond de politie meerdere kinderen die alleen waren gelaten.
De vrouw werd daarna buiten haar woning aangehouden en gearresteerd. Kort daarna werd ze na ondervraging weer vrijgelaten. Het Met’s Proactive Money Laundering Team heeft een aanvraag gedaan om beslag te leggen op haar geld.
Bitcoin en misdaad
Dit een klassiek geval van iemand die denkt dat je met bitcoin niet gepakt kunt worden. Bitcoin is slechts een tool om grenzeloos en zonder censuur betalingen mee te doen. Je hebt als gebruiker nog steeds te maken met lokale regels en de autoriteiten.
De Britse overheid komt waarschijnlijk wel weer aan hun geld. Maar dat geldt zeker niet voor iedereen die te maken krijgt met criminelen en bitcoin.
Zo verloor een Nederlandse vrouw eerder dit jaar ruim 34.000 euro doordat zij via Google bij een verkeerde website kwam. Vervolgens installeerde zij malware op haar PC en konden de criminelen haar account bij een beurs leeg trekken.