Bitcoin stijgt 8% tot boven $58.000, beurzen lopen verder leeg

De prijs van bitcoin steeg de afgelopen 24 uur met -5.69%. Op dit moment staat de prijs op 18,828.42USD.

De koers stond rond 18 april nog rond $60.000, maar zakte daarna flink terug met dalingen tot onder $50.000. Inmiddels herstelt bitcoin zich goed. Wat is er aan de hand in de markt?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Trends

Er is al geruime tijd iets opmerkelijks aan de hand: ondanks de grote prijsbewegingen verdwijnen steeds meer bitcoin van beurzen naar privé wallets.

Gebruikers hebben liever zelf hun geld in beheer. Deze trend komt niet alleen maar door grotere partijen die interesse tonen,

Een bedrijf als MicroStrategy heeft ruim 91.000 BTC ter waarde van ruim $5 miljard. Dit geld dient als spaarpot voor de toekomst en zal niet snel meer de publieke markt op gaan. Dit is een extreem voorbeeld, maar tal van kleinere bitcoiners zijn ook op deze manier bezig. Mede daardoor daalt het aanbod van BTC op beurzen gestaag.

Binnen 24 uur werd er 18.084 BTC weggehaald bij beurzen. Wie deze grote aankopen doen is (nog) niet bekend. Het gaat ongetwijfeld om een groep willekeurige bitcoiners, met hier en daar allicht partijen die wat groter investeren.

Ki Young Ju, directeur van analysebedrijf Cryptoquant, speculeert mee.

Hij ziet grote bitcoin transacties die niet alleen van beurzen komen. Deze transacties zijn mogelijk over-the-counter deals. Deze worden vaak geregeld door brokers, je kunt voor een grote som geld een vast aantal BTC kopen zodat je zelf de markt niet op hoeft.

De prijs van bitcoin bij Coinbase ligt soms een stuk hoger dan op andere Amerikaanse markten. Ju: ''Bedrijven als Tesla gebruiken Coinbase Prime om bitcoin te kopen of te verkopen. Het zijn grote transacties die de prijs van bitcoin kunnen beïnvloeden.''

Wekenlang was er niets van dit te merken bij Coinbase. Maar nu kruipt de prijs weer hoger dan de wereldwijde prijzen. Wie er aan het kopen is weten we (nog) niet.

Banken

Een andere opvallende trend is de interesse vanuit banken. Het gaat vaak om bitcoin fondsen voor de grotere klanten. JPMorgan en Morgan Stanley zijn druk in de weer met hun fondsen. Morgan Stanley haalde $29 miljoen aan investeringen op voor een van hun fondsen.

Dat is kleingeld voor dit soort miljardenbedrijven, maar het is een begin. De reden voor de koerswijziging bij dit soort banken is vaak hetzelfde: bitcoin wordt te groot om te negeren. Of het nou komt door vragen van klanten of door het eigen inzicht, uiteindelijk willen commerciële banken 'gewoon' geld verdienen.

Als ze dat kunnen doen met diensten rondom BTC gaan ze dat niet nalaten.

Ook zien we steeds meer fondsen (waar die banken dan weer in kunnen investeren) die interesse tonen in bitcoin. Grayscale is het grootste bitcoin fonds ter wereld en heeft ruim 650.000 BTC in kas. Dat is op dit moment zo'n $38 miljard waard. Daaronder zitten tal van andere fondsen die ook een graantje mee willen pikken.

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)