Bitcoin tikt $28.544 aan, wat zeggen de analisten?

De bitcoin koers heeft de afgelopen 24 uur de $28.544 aangetikt op de Bitstamp grafiek. Wat zeggen de analisten?

bitcoin daggrafiek, bron: Coingecko
bitcoin daggrafiek, bron: Coingecko

Op de korte termijn zal de koers tussen de range van $27.500 en de weerstand $28.800 blijven, verwacht CredibleCrypto. Het zal in zijn ogen nog enkele dagen duren voordat de koers een richting kiest.

Volgens deze analist op het platform van CryptoQuant is het vooral zaak om oog te houden voor de lange termijn cycli van bitcoin. Via een on-chainanalyse maakt hij zich sterk voor een koers van $100.000 dollar ergens in de komende jaren.

Tot nu toe is 2023 een goed jaar gebleken, hoewel de koers nog steeds ver onder die van 2022 en ook 2021 ligt. Zie bijvoorbeeld dit staatje: de koers tijdens Pasen van de afgelopen jaren.

Daarnaast is de correlatie tussen bitcoin en de techindex Nasdaq 100 verzwakt. De correlatie is ~60% gedaald, van een correlatie van 0,75 naar 0,3. Kijken we naar on-chainpatronen, dan is het gedrag van bitcoin te duiden accumulatiecycli (turkoois) en distributiecycli (paars), een patroon dat zich historisch lijkt te herhalen (géén garantie voor de toekomst!).

Volgens de analist is het "slim geld" dat de motor is achter het hevig accumuleren van bitcoin tegen een relatief lage prijs. Slim geld, dan denk je aan professionele beleggers in hedgefondsen, beleggingsfondsen, financieel adviseurs etc, maar ook bedrijven.

Distributiecycli, het moment dat slim geld zijn bitcoin met winst verkoopt, worden gedreven door particulieren (retailsegment). Zij willen altijd op een later moment dan de markt hun bitcoins kopen, hopend ook winst te maken (wat ook deels gebeurt).

De geschiedenis van bitcoin wordt ook gedomineerd door de halvings, en deze halvering van de blocksubsidie wordt normaliter voorafgegaan aan een pre-halving accumulatiecyclus (turkoois). De komende halving zal ergens in april/mei 2024 plaatsvinden, nu geschat op 29 april 2024.

De verschuiving van accumulatie- naar distributiecyclus is volgens deze analist te voorspellen omdat de miner fees (geel), de transactievergoedingen die miners ook verdienen bij het vinden van een block, vóór elke distributiecyclus een piek vertonen ten opzichte van de block rewards, dat is de optelsom van de fees én de blocksubsidies. Dit fenomeen deed zeer voor in 2019 en 2020.

In de accumulatiecyclus van 2019 piekte de verhouding tussen de fees en de block rewards vóór de zomerrally (witte pijl links), oplopend tot 0,12. In 2020 piekte deze verhouding opnieuw, eerst met 0,21 in mei en 0,29 later in november. Nu lijkt deze indicator weer te stijgen (witte pijl aan de rechterkant).

Daarnaast haalt de analist zijn prijsmodel van 2019 van stal, waarbij de koers in 2023, dus pre-halving naar ~$46.000 moeten stijgen. Door de halving zijn namelijk de feitelijke schaarste van bitcoin toenemen, namelijk de blokbeloning wordt 3,125 btc in plaats van 6,25 btc zoals dat nu het geval is. Minder nieuwe bitcoin op de markt dus. Volgens deze analist is het bereiken van ~$46.000 uiteindelijk een opstap naar het bereiken van $100.000 post-halving, dat kan in 2024 of 2025 zijn.

Bitcoin tikt $28.544 aan, wat zeggen de analisten?

Ook Rekt Capital speculeert op een koersstijging als gevolg van de halvering van de minersubsidie, die in april/mei 2024 plaatsvindt.

Of dit soort wilde voorspellingen écht uitkomen, moet de toekomst leren. Bitcoin kent den geschiedenis van zeer hoge volatiliteit en kan ook scherp dalen. Zo is de koers historisch gezien met 70% tot 85% gedaald binnen 12 maanden. Omdat bitcoin met een assetwaarde van ~550 miljard dollar een zéér kleine asset is, is het daardoor ook vrij gemakkelijker te manipuleren.

Bovendien is de handelsinfrastructuur van bitcoin zéér fragiel: beurzen zijn ongereguleerd, gaan failliet of kampen met technische storingen. Houd dat altijd in je achterhoofd en bekijk ook de optie om zelf je bitcoin te bewaren en je minder blind te staren op de nominale dollarwaarde ervan.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...