Bitcoin weert zich kranig, ondanks het slechte nieuws rondom Binance

Het is je vast niet ontgaan dat Binance deze week is aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en dat ook Coinbase voor eenzelfde conflict staat. Ondanks dat is de bitcoin koers niet enorm gedaald sinds de aanval van de SEC op maandag werd geopend. Vanaf precies één week geleden gemeten staat bitcoin op een daling van 2,18 procent.

Op basis van het nieuws rondom Binance zou je een veel lagere koers verwachten. Hoe kan bitcoin zich zo sterk houden?

Bitcoin is weerbaar

Wellicht is bitcoin zo weerbaar omdat de mensen die wilden verkopen dat in 2022 en met name na het omvallen van FTX in november van dat jaar al hadden gedaan. Het kan zijn dat het verkoopvolume op dit moment zo laag is, dat het lastig is om de koers nog verder omlaag te krijgen, ondanks al het slechte nieuws dat deze week over de markt uitregende.

Aan de andere kant is het ook al even bekend dat de SEC het niet meer zo op crypto heeft sinds het omvallen van FTX. Vanaf dat moment is het aantal handhavingsacties van de financiële waakhond met 183 procent gestegen ten opzichte van voorheen.

Bitcoin weert zich kranig, ondanks het slechte nieuws rondom Binance

Het vertrouwen in de industrie is weg en de SEC heeft het gevoel dat ze iedere steen moeten omdraaien. Op zich hoeft dat niet eens zo slecht te zijn voor bitcoin. Als de SEC erin slaagt om alle rotte appels uit het mandje te halen, dan kan dat op de lange termijn zelfs positief zijn.

Als blijkt dat Binance bijvoorbeeld met de tegoeden van klanten speelt en fractioneel bankiert, dan zou het voor de bitcoin koers alleen maar goed zijn als we daar zo snel mogelijk achterkomen. Anders kunnen zijn in principe bitcoin blijven printen.

Rentevergadering Federal Reserve

Verder lijkt de markt zich vooral voor te bereiden op de volgende rentevergadering van de Amerikaanse Federal Reserve. Die staat voor 14 juni op de planning en de verwachting is dat de Federal Reserve dan eindelijk op de pauzeknop druk en stopt met de agressieve renteverhogingen.

Ook dat draagt wellicht bij aan de zijwaartse prijsactie die we op dit moment zien, ondanks dat er nog behoorlijk wat slecht nieuws bekend werd deze week.

Het jaar 2022 was echter zo slecht, dat het heel moeilijk is om het sentiment daardoor nog een deuk op te laten lopen.

Voor bitcoin lijkt het momenteel vooral wachten op de volgende halving, die voor april 2024 op de planning staat. Meestal zien we de koers in aanloop naar die halving, maar zeker in de 12 maanden daarna behoorlijke opwaartse bewegingen maken. Het zou mooi zijn als dat komend jaar weer het geval is.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....