Bitcoin whales versturen grote transacties

Het beursgenoteerde Coinbase staat vandaag weer eens in de spotlights vanwege een paar gigantische transacties die vanuit het handelsplatform verstuurd werden. Het ging om twee transacties die bij elkaar een waarde van ruim 627 miljoen dollar vertegenwoordigen. De eerste betrof een transactie ter waarde van 316 miljoen dollar aan bitcoin en de tweede ging om 311 miljoen dollar aan bitcoin.

Wie zit er achter deze transacties?

Nu is natuurlijk de vraag wie er precies achter deze miljoenentransacties zit. Het kan goed zijn dat het om één whale gaat, omdat de bedragen relatief dichtbij elkaar liggen. Verder is het ook nog niet helemaal uit te sluiten dat het simpelweg een wallet-herorganisatie van Coinbase zelf betreft.

Tot nu toe zijn de bitcoin volgens Whale Alert van een wallet van Coinbase naar een "onbekende walllet" gestuurd. Dat betekent dat de kans het grootste is dat het om een wallet van een privé-entiteit gaat.

We kunnen hier dus getuige geweest zijn van een stel transacties van een gigantische whale, die even heeft ingekocht bij Coinbase en vervolgens de bitcoin in kwestie richting een eigen wallet gestuurd heeft.

Opvallend genoeg verstuurden deze twee wallets in kwestie hun bitcoin vervolgens in kleine delen weer richting 100 verschillende wallets. Wat er precies gebeurd is met de tegoeden is dus niet helemaal duidelijk.

De kracht van bitcoin

Deze transacties laten wel weer even de kracht van bitcoin zien. Je kunt met één druk op de knop miljoenen en in theorie zelfs miljarden verplaatsen voor een relatief kleine hoeveelheid aan transactiekosten. Meestal zie je dat men voor transacties van deze orde van grootte wat meer transactiekosten op tafel legt, maar in principe is dat niet nodig.

Het gave is dat je voor een paar dollar dus een vermogen van enkele miljarden naar de andere kant van de wereld kunt sturen en dat het kapitaal vervolgens ook binnen enkele minuten op de plaats van bestemming is.

In the traditionele financiële systeem betaal je vaak een percentage over de volledige som, waardoor dit soort transacties gigantisch in de kosten kunnen lopen. Verder duurt het in het huidige financiële systeem soms enkele dagen voordat je geld ook daadwerkelijk op de plaats van bestemming is. Bitcoin is wat dat betreft echt revolutionair.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....