Bitcoin zakt naar $17.931

Bitcoin is de afgelopen 24 uur naar $17.931 gezakt. Op moment van schrijven staat de koers net boven de $18.000. Het is het laagste punt van de koers sinds eind 2020 en ook onder het oude koersrecord van 2017. Dat de koers dus ook ónder de oude all time high is gedaald, is nog nooit voorgekomen.

Op de maandgrafiek van bitcoin is de vrije val goed zichtbaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin zakt naar $17.931
Bitcoin maandgrafiek, bron: CryptoCompare

Na het zakken naar sub $17.500 schoot de koers plots omhoog naar $19.000 om nu boven de $18.000 te rangen.

Bitcoin zakt naar $17.931
Bitcoin uurgrafiek, bron: CryptoCompare

Dat de koers daalt is een combinatie van factoren. Commentator vat in de onderstaande tweet goed samen wat er momenteel mis is op macro-gebied. Bitcoin wordt gezien als een risicovolle asset die men momenteel niet in de portefeuille wil hebben. Hetzelfde geldt voor aandelen.

Bovendien spelen er ook explosieve zaken in de cryptowereld zélf, die overigens niets met het bitcoin netwerk of protocol te maken hebben. Sterker, de computerkracht en daarmee de beveiliging van het netwerk heeft afgelopen week een nieuw record gevestigd. De orderboeken van fabrikanten zoals Bitmain en MicroBT zijn gevuld tot eind 2023, tot de volgende halving.

Tijdbommen

Maar het opblazen van de tijdbommen Luna (TerraUSD), Celsius en Three Arrows Capital doet ook bitcoin veel schade, omdat deze entiteiten noodgedwongen bitcoin moeten verkopen voor meer solvabiliteit. Ook staan mining bedrijven in de capitulatiestand. Een signaal dat de bodem (bijna) is bereikt.

Technisch gezien is er ook minder liquiditeit op de markt. Centrale banken pompen minder geld in de economie en ook het stablecoinvolume op de cryptomarkt loopt terug: -13 miljard dollar in kwartaal twee tot nu toe. Droog kruit wat nodig is om de vraag aan te zwengelen.

Bitcoin zakt naar $17.931
bronnen: Galaxy Digital, Coin Metrics

Liquidaties

Op de futuresmarkt is er zwaar verlies geleden. Coinglass heeft becijferd dat er 494 miljoen dollar aan future contracten zijn geliquideerd het afgelopen etmaal. Dat zijn handelaren die gokten op een hogere koers, maar de markt besloot dat de pijn nog niet geleden was.

Dit is hoe Stanley Druckenmiller, één van de meest befaamde value investors van Amerika, omgaat met een bearmarkt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwskoers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...