Bitcoin mining hotspot krijgt waarschijnlijk strengere regels
Bitcoin miners in Zuid-Mongolië moeten op gaan letten. Volgens het Chinese ChainNews willen de lokale regelmakers het minen aan banden leggen. Op zijn minst moeten er duidelijkere en strengere regels komen.
De bestuurders zouden het delven van bitcoin bestempelen als ‘pseudo-financiële innovatie’ dat niets te maken heeft met de echte economie. En dat is geen goed teken..
De eerste maatregelen moeten binnen twee maanden worden doorgevoerd. Het moet de groei van de industrie in de regio beperken.
Bitcoin mining
Durfkapitalist Dovey Wan legt in een serie tweets uit wat er gaande is in Zuid-Mongolië. De regio is een autonoom gebied in China, grenzend aan Mongolië en Rusland.
Niet alleen de bitcoin miners moeten oppassen, ook de mensen met data centers en bedrijven die bezig zijn met big data kunnen rekenen op strengere regelgeving. Volgens Wan doen veel bedrijven zich voor als een ander soort IT-bedrijf, terwijl ze gewoon bitcoin aan het minen zijn. Mede daarom moeten de regels ook voor dat soort bedrijven gaan gelden.
One thing to pay attention this time - it mentioned not just crypto mining but also “cloud computing, big data, IDC and data center” are included in the effort of “screening”
Crypto mining business usually disguise as above “legit” business in the eyes of Chinese regulator
Toekomst
Hoewel Zuid-Mongolië zelf de regels bepaalt, lijken deze maatregelen ook te worden genomen om China te volgen. Bitcoin mining is erg groot in de regio, de meeste hashpower komt uit China en omstreken.
Maar tegelijkertijd is China geen land die vooraan staat om te juichen, ondanks dat er veel geld verdient wordt door Chinezen. Bitcoin is namelijk ook een manier voor mensen om hun kapitaal uit het land te halen. Iets wat via traditionele wegen bijzonder moeilijk is voor de gemiddelde bewoner.
Verhuizen
Mochten de regels echt de verkeerde kant op gaan voor bitcoin miners, dan is het wachten op de grote verhuizing. Miners hebben twee dingen nodig: de goedkoopste hardware en goedkope stroom. Nu lijkt de provincie Sichuan de beste plek, maar dat kan snel veranderen.
Sommige partijen lopen op de zaken vooruit en verhuizen nu al naar bijvoorbeeld Iran.
Wispelturig
China en bitcoin zijn een gek huwelijk. Je hebt dus mining bedrijven die enorm veel geld verdienen, maar tegelijkertijd is bitcoin een gevaar voor het beleid in het land. Handelen in BTC en het over-the-counter verhandelen is prima, maar cryptobeurzen worden niet echt gewaardeerd.
China komt overigens ook nog met een eigen cryptomunt. Kortom: het borrelt in China. De vraag is: welke kant gaat het op?