Bitcoinbedrijven in België krijgen eisenlijst met 7 punten

Belgische bitcoinbedrijven krijgen te maken met nieuwe regels. Bedrijven in België die aan de slag gaan met bitcoin moeten zich registreren. De toezichthouder in België is de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) komt met 7 harde eisen voor cryptobeurzen en wallets.

Vanaf 1 mei (morgen) moeten rechtspersonen in de industrie zich vooraf melden en registreren. Bestaande bedrijven krijgen 4 maanden (tot 1 september) om te voldoen aan de nieuwe regels.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

We zetten de eisen voor je op een rij.

1. Soort bedrijf en minimum vermogen

De dienstverlener moet zijn opgericht in de vorm van een vennootschap tussen de volgende vennootschapsvormen: de naamloze vennootschap, de coöperatieve vennootschap, de Europese vennootschap of de Europese coöperatieve vennootschap.

Het minimumkapitaal staat op 50.000 euro.

2. Centraal aanspreekpunt

Een bedrijf die door de keuring wil komen moet een aanspreekpunt hebben in België. Tenminste, als je onder de Belgische wet valt.

Voor bedrijven die zijn gevestigd in Europese lidstaten gelden iets andere regels. Bedrijven moeten er voor zorgen dat een deel van hun diensten worden geregeld in België. Het is niet noodzakelijk om het hele bedrijf over te hevelen om actief te zijn in het land.

De FSMA is helder over dit punt. Er moet iemand aansprakelijk zijn voor de activiteiten in het land: “De aanwijzing van dit aanspreekpunt dit zal de entiteit zijn die in zijn naam zal toezien op de naleving van de antiwitwaswetgeving.”

Ook moet er een plek zijn waar de autoriteiten documenten en informatie op kunnen vragen.

3. Management door echte personen

De personen die verantwoordelijk zijn voor de effectieve leiding van de dienstverlener zijn uitsluitend natuurlijke personen. Een aantal groepen mensen wordt per definitie uitgesloten. Denk bijvoorbeeld aan partijen of landen op sanctielijsten.

FSMA: “Deze mensen beschikken over de juiste deskundigheid en de professionele integriteit die nodig is voor de uitoefening van hun taak. Het doel van de beroepsmatige reputatie is ervoor te zorgen dat een persoon over de ethische kwaliteiten beschikt die nodig zijn om de betrokken gereguleerde functies te vervullen, wat niet beperkt is tot het ontbreken van een strafrechtelijke veroordeling.Het is aan de FSMA om de naleving ervan te beoordelen.”

4. Aandeelhouders en macht

De Belgische toezichthouder wil duidelijk inzicht in de identiteit van de aandeelhouders. Ook moet het management duidelijk en bekend zijn.

FSMA: “Deze aandeelhouders en deze personen die zeggenschap uitoefenen over de dienstverlener dienen over de nodige kwaliteiten te beschikken met betrekking tot de noodzaak een deugdelijk en prudent bestuur te garanderen. Het is aan de FSMA om de naleving van deze voorwaarde te beoordelen.”

In de praktijk komt het er op neer dat de toezichthouders bepalen wie er bij het bedrijf mag werken op belangrijke posities. Als je niet voldoet aan de regels kun je simpelweg geen registratie krijgen in België. Dat laatste geldt overigens ook in Nederland en inmiddels in veel andere landen.

5. Strijd tegen witwassen en financiering van terrorisme

De FSMA maakt zich niet als alle andere toezichthouders druk om witwassen en hen financieren van terrorisme. Financiële instellingen wereldwijd moeten voldoen aan tal van eisen om aan hun lokale regels te voldoen. Dat is in België niet anders.

FSMA : “De dienstverlener moet zich houden aan de wet van 18 september 2017 tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten en aan de decreten en reglementen uitgevaardigd ingevolge deze wet.”

Ook moeten er standaardprocedures worden gevolgd. Denk aan interne en externe controles voor personeel en klanten.

6. Organisatie

Het is ook belangrijk om de organisatie op orde te hebben. De FSMA kijkt bijvoorbeeld naar een goede IT-afdeling. Het is immers van belang dat klantenfondsen en gegevens veilig worden opgeslagen.

7. Betalen

Belgische bitcoinbedrijven moeten zelf betalen voor hun toezichtkosten. Die bijdrages kunnen hoog oplopen. Meer dan 20 bedragen moesten gezamenlijk €2,4 miljoen aftikken om de kosten van de toezichthouder te betalen.

De FSA heeft naar eigen zeggen het recht om om nog meer informatie te vragen als dit nodig is.

Alle nieuwe Belgische richtlijnen vind je hier.

Lees meer over:
BelgieBitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...