Nederlandse bitcoinbedrijven betalen €2,4 miljoen aan toezichtkosten voor 2020

Bitcoinbedrijven in Nederland moeten gezamenlijk de toezichtkosten betalen. Dat bedrag valt voor 2020 hoger uit dan eerst gecommuniceerd. Ruim 20 geregistreerde bedrijven moeten gezamenlijk €2,4 miljoen aftikken. Dat meldt het FD.

Eerder kwamen bedragen van €1,6 miljoen voorbij als kosten om op te rekenen. De €2,4 wordt opgedeeld onder alle partijen die zijn geregistreerd gelijk verdeeld. Naar de financiële situatie wordt niet gekeken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Kosten

Vanaf dit jaar wordt er volgens het FD dit jaar anders omgegaan met de kosten. Grotere partijen zullen meer moeten betalen dan de kleintjes. Voor 2020 geldt dit niet. Het gaat al snel om een ton die bedrijven (ook kleintjes) moeten betalen.

In gesprek met het Financieel Dagblad geeft Patrick van der Meijde van Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland uitleg: ''Het gaat ons niet alleen over de hoogte van de doorbelasting, maar ook over de juridische onderbouwing ervan. We onderzoeken met onze experts hoe we hiermee om willen gaan.''

Toezicht

DNB is dus toezichthouder van de bitcoinsector in Nederland. De kosten die worden gemaakt komen bij ondernemers (en dus uiteindelijk klanten) terecht. Sinds vorig jaar moeten bedrijven zich registeren.

Bij die registratie moet je als bedrijf verschillende processen doorlopen. Zo worden directeuren gescreend en wordt de financiële huishouding bekeken, de organisaties worden doorgelicht.

Wil je bitcoin transacties van en naar euro doen in Nederland? Dan moet je door de keuring komen van De Nederlandsche Bank. De toezichthouder is verantwoordelijk voor de registratie van 'aanbieders van cryptodiensten'. Naast de hoge kosten komen er ook andere geluiden uit de industrie: DNB zou te streng zijn.

Niet voor niets hebben we al verschillende kleine partijen (zoals BitKassa) en grote partijen (zoals Deribit) zien verdwijnen uit Nederland.

Het registratieproces kost ook geld vooraf:

  • Behandeling aanvraag registratie als bedoeld in art. 23b Wwft (inclusief toetsingen als bedoeld in art. 23h Wwft): €6.300
  • Toetsing persoon niet in combinatie met een registratie als bedoeld in art. 23b Wwft:
  • Art. 23h eerste lid Wwft (geschiktheid): €2.000
  • Art. 23h tweede en vierde lid Wwft (betrouwbaarheid): €1.100
  • Art. 23h derde lid Wwft (reputatie en betrouwbaarheid): €1.300

Dit zijn eenmalige kosten naast de jaarlijkse toezichtkosten

DNB

Onder andere de strenge verificatie-eisen bij bitcoin transacties werden genoemd als te strenge eis in het registratieproces. Na inmenging van de rechter kwam de centrale bank tot de conclusie dat hun eisen niet nodig waren om aan de wet te voldoen.

In een rechtszaak met bitcoin broker Bitonic kreeg DNB het verzoek om nog eens goed te kijken naar hun richtlijnen. Daar heeft de bank gehoor aan gegeven.

In gesprek met een woordvoerder van de centrale bank werd benadrukt dat zij zichzelf slechts zien als uitvoerder van de wet, zij bepalen niet de regels. Toch waren hun eisen, bleek achteraf, strenger dan nodig volgens de wet.

Bedrijven moesten bijvoorbeeld overstappen op handmatige verificatie van screenshots, dat maakte de compliance afdeling nog duurder dan het al was. Inmiddels heeft Bitonic de eisen (en de voorheen verkregen data) verwijderd. Andere partijen in Nederland hebben dat nog niet gedaan voor zover bekend.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsDNBNederland

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...