Bitcoinbeurzen over de hele wereld weigeren tegoeden Russische bevolking te bevriezen

Bitcoinbeurzen over de hele wereld weigeren tegoeden Russische bevolking te bevriezen

Steeds meer grote spelers in de betaalindustrie sluiten Rusland compleet af van hun dienstverlening. Gisteravond kondigde Mastercard en Visa aan hun dienstverlening in Rusland en voor de Russische bevolking te staken en PayPal, Google, Revolut en vele anderen hebben hetzelfde gedaan.

Tot op heden weigeren de grote bitcoin beurzen van de wereld hetzelfde te doen omdat dit tegen de ethos van bitcoin ingaat. Beurzen kunnen zich vinden in de eisen om bepaalde individuen uit te sluiten, maar de tegoeden van de gehele bevolking bevriezen gaat ze te ver.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Oligarchen in de problemen, gewone Rus niet

De Amerikaanse Office of Foreign Assets Control heeft bevolen om de adressen van bepaalde Russische oligarchen te blokkeren, maar de hele bevolking uitsluiten is niet verplicht. Hoewel het steeds meer betaalbedrijven daartoe besluiten, zijn de grote bitcoin beurzen daar vooralsnog niet toe bereid.

Het is ook een lastige discussie. Aan de ene kant hoopt de wereld op deze manier de druk op Rusland te vergroten en door onrust in het land te veroorzaken de macht van Poetin te ondermijnen. Aan de andere kant pak je daarmee de bevolking die in principe niets met het conflict te maken heeft keihard aan.

Vanuit Westers perspectief is het makkelijk om te roepen dat Rusland compleet afgesloten moet worden, omdat wij daar niet direct de pijn van voelen. Het is nog maar de vraag in hoeverre het sentiment hetzelfde zou zijn als de situatie omgedraaid was.

Brian Armstrong: iedereen verdient toegang tot financiële dienstverlening

Coinbase maakt zich in ieder geval sterk voor het beschermen van de Russische bevolking. CEO Brian Armstrong roept dat volgens hem in principe iedereen toegang moet hebben tot financiële dienstverlening, tenzij de wet anders beveelt. Ook Binance verzet zich tegen het sentiment dat Rusland compleet afgesloten moet worden.

Hoewel de grote bitcoin beurzen van de wereld nog niet meewerken aan het uitsluiten van heel Rusland, handelen ze daarmee niet in strijd met de wet. De wallets van individuen die op de sanctielijsten staan worden geblokkeerd, maar de rest werkt nog altijd.

De grote beurzen hebben efficiënte compliance programma's die van iedere fiat transactie precies de herkomst kunnen herleiden. Zo is het onmogelijk voor de Russen op de sanctielijst om de grote platforms te gebruiken als manier om hun vermogen veilig te stellen. Wat dat betreft doen de beurzen niets verkeerd en voelen ze vooral een sociale druk om in te grijpen.

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties