Russische centrale bank houdt voet bij stuk, blijft pleiten voor bitcoinverbod

Bitcoin is uiterst neutraal. Ook ten tijde van de oorlog in Oekraïne komt deze eigenschap weer bovendrijven. Het zorgt voor een hels dilemma voor de Russische centrale bank.

Verbod op bitcoin?

Onlangs riep de regering van Oekraïne op om de crypto-activa van Russische burgers te “saboteren”. Ze zijn (net als de Europese bondgenoten) bang dat men cryptovaluta kan gebruiken om de sancties te omzeilen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar ironisch genoeg lijkt ook de centrale bank van tegenstander Rusland niet zo happig te zijn op cryptovaluta. De Bank of Russia is zelfs een van de grootste voorstanders van een verbod. Zowel de normale Russische staatsburgers als ook financiële instellingen moeten geen toegang krijgen tot cryptovaluta, zo stelt de bank.

Eergisteren meldde nieuwsmedium Tass dat de centrale bank blijft vasthouden aan haar standpunt om cryptovaluta te verbieden. Een functionaris verklaarde:

“De Centrale Bank ondersteunt momenteel het standpunt dat eerder werd aangekondigd en gepubliceerd op de officiële website. Daarom valt er vandaag niets toe te voegen.”

Zelfs in tijden waarin Russen zijn buitengesloten van betaalinfrastructuur (van SWIFT tot Apple Pay), wil de centrale bank controle bínnen het land behouden. Daarin ontvangt de Oekraïense overheid hulp uit onverwachte hoek.

Roebel in de problemen

Waar de waarde van de roebel instort, de eigenaars deze nauwelijks kunnen gebruiken voor internationale betalingen én oorlogen vaak een enorme impact hebben op de staatskas, is het niet gek dat Russen op zoek gaan naar uitwegen.

Dit kan fataal worden voor de roebel. Zware verkoopdruk zou de lokale valuta in een inflatoire spiraal kunnen duwen.

Mede daarom moeten Russen een premie van 30% betalen als ze buitenlandse valuta willen kopen, is de rente op roebels verhoogd tot 20% en moeten bedrijven 80% van hun binnenkomende betalingen in roebels aanhouden.

Deze maatregelen staan allemaal in het teken om de waarde van de roebel te verdedigen. Bínnen Rusland worden de teugels dus ook strakker aangehaald, waar de burgers juist op zoek gaan naar vrije betaalmethoden.

De voordelen die cryptovaluta kunnen bieden om sancties te ontlopen, kunnen fataal zijn voor de roebel. De Bank of Russia blijft zich dus – zelfs ten tijde van de oorlog – verzetten tegen dit alternatief.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!