Bitcoinfonds ProShares heeft $900 miljoen in beheer

Bitcoin is meer dan alleen een protocol. Inmiddels zijn er tal van verschillende financiële producten die direct of indirect te maken hebben met BTC. Vandaag kijken we naar een specifiek soort fonden: de exchange-traded funds (ETF's).

De ETF's die gekoppeld zijn aan bitcoin spelen een steeds grotere rol in de markt. Echter, ondanks een indrukwekkende stijging van de Bitcoin prijs met 63% in het lopende jaar (YTD), blijkt uit de data van Kaiko dat de groei van beheerd vermogen (AUM) voor bitcoin-gekoppelde ETF's niet toeneemt. Dat duidt op een beperkte instroom van nieuw kapitaal.

Het gecombineerde AUM van de zes belangrijkste toekomstige en spot ETF's die worden verhandeld in Canada en de VS, is dit jaar met 44% gestegen tot ongeveer $2 miljard. Het is duidelijk dat de dominante spelers in deze niche hun positie hebben behouden en zelfs hebben versterkt.

Laten we inzoomen op de twee grootste ETF's qua AUM. De op futures gebaseerde ProShares Bitcoin Strategy uit de VS en het spot ETF Purpose Bitcoin uit Canada. Zij zijn respectievelijk met 65% en 63% gegroeid. Echter, de prestaties van kleinere ETF's zijn wisselend. Fidelity Advantage heeft zijn AUM in het lopende jaar weten te verdubbelen, terwijl de in Toronto verhandelde 3iQ een aanzienlijke daling van 70% heeft doorgemaakt.

ProShares blijft voorlopig het grootste fonds in de VS en Canada, maar ook bij de noorderburen van de Amerikanen bouwt men rustig voort.

De versterkte regelgegeving heeft waarschijnlijk bijgedragen aan het dempen van de vraag naar bitcoin ETF's, die populair kunnen zijn bij (particuliere) beleggers die op zoek zijn naar eenvoudige blootstelling aan bitcoin. Investeren in een fonds is iets heel anders dan bitcoin bezitten, maar middels een exchange-traded fund kun je wel meebewegen met de koers van BTC.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCanada

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...