Bitfinex: ‘Miners verkochten hun bitcoin al voor de halving’

bitcoin mining

Bitcoin miners verkochten hun reserves in aanloop naar de halving en de Spot Bitcoin ETFs hebben de verkoopdruk mogelijk verspreid, wat volgens de analisten van Bitfinex betekent dat een scherpe koersdaling is voorkomen. “Het lijkt erop dat miners van tevoren verkochten, wat goed is voor de markt op de korte termijn”, zo schrijft Bitfinex in zijn wekelijkse marktrapport.

Miners sturen bitcoin naar de beurzen

Data van CryptoQuant leert ons dat miners in maart gemiddeld 374 bitcoin per dag naar de beurzen stuurden. Dat levert een daling van 70 procent op ten opzichte van het gemiddelde van 1.300 per dag van februari; wat weer gelijkstaat aan een bedrag van 86,4 miljoen dollar per dag.

“Wij gaan ervan uit dat miners hun bitcoin al verkocht hebben of als onderpand ingezet hebben om hun machines en infrastructuur van een upgrade te voorzien”, aldus Bitfinex.

Voor miners is en blijft de halving in eerste instantie een behoorlijke klap, die veel onzekerheid met zich meebrengt. De omzetten daalden immers van 6,25 naar 3,125 bitcoin per blok.

Daarmee halveerde de inflatie van bitcoin van 1,7 procent naar 0,85 procent op jaarbasis. In theorie is bitcoin nu “schaarser” dan goud, in ieder geval als we het Stock-to-Flow model van PlanB aanhouden.

Bitcoin ETFs dempen de koersactie

De institutionele vraag naar bitcoin vanuit de Amerikaanse Spot Bitcoin ETFs heeft volgens Bitfinex ook bijgedragen aan het dempen van de volatiliteit (en eventuele crash) van bitcoin na de halving.

Hoewel Bitfinex ook ziet dat de ETF-stromen op dit moment wat lijken te vertragen, spreekt men nog altijd van een “sterke” vraag naar bitcoin. De halving in combinatie met de ETFs kunnen volgens Bitfinex voor het verdere opdrijven van de bitcoin koers zorgen.

Sinds de lancering kochten de ETFs in ieder geval veel meer bitcoin dan de miners wisten te produceren. Vanuit dat perspectief kunnen we stellen dat de ETFs een fantastische kracht zijn geweest aan het begin van de bullmarkt voor bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....