Bitmain klaagt opnieuw MicroBT aan wegens Bitcoin mining chips

353 totale weergaven

De twee grootste fabrikanten van Bitcoin mining rigs ter wereld zijn opnieuw verwikkeld in een geschil over intellectueel eigendom. Naar verluidt heeft Bitmain een rechtszaak aangespannen tegen MicroBT.

Rechtszaak over miners

De Chinese nieuwssite IPEconomy bericht dat het bedrijf van Jihan Wu het juridische strijdtoneel betreedt bij de Beijing IP Court. Hij beweert dat Yang Zuoxing, de oprichter van MicroBT, bedrijfsgeheimen heeft gestolen. Zuoxing is de voormalig chip-engineer bij Bitmain.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is niet voor het eerst dat de twee rollend over straat gaan. Bitmain klaagde MicroBT (en Yang) in 2017 al aan wegens inbreuk op een patent. Destijds ging het ook over de chips en details voor het ontwerp van de ASIC miners.

Dit is een term die staat application-specific integrated circuit, een term om computerchips aan te duiden die speciaal zijn ontwikkeld voor het minen van bitcoin.

Deze zaak werd in 2018 afgewezen door de rechtbank van Beijing, die ook het octrooi van Bitmain volledig introk. Maar het lijkt erop dat Bitmain de hoop nog niet heeft opgegeven. Ze komen nu met een nieuwe zaak zaak die een schadeclaim van maar liefst 99 miljoen yuan (of $15 miljoen) eist van MicroBT.

CoinDesk heeft hier een mooi overzicht van gemaakt van de hele situatie.

Tijdlijn

Volgens het rapport beschuldigt Bitmain de engineer opnieuw van het stelen van bedrijfsgeheimen, nadat hij het onderzoek en de ontwikkeling voor de AntMiner S7 en S9 in mei 2016 voltooide.

De geschiedenis van de vete gaat terug tot 2014 toen Yang zich aansloot bij ASICMiner. Dit was een fabrikant van mining apparatuur die in 2012 werd opgericht door Jiang Xinyu. Kort na een mysterieuze verdwijning kwam Yang in 2015 terecht bij Bitmain. Hij presenteerde daar een volledig aangepast ontwerp van de chips aan Micree Zhan, medeoprichter en voorzitter van Bitmain.

Tegelijk was Yang parttime bezig met het ontwerpen van de S7 chips, op een andere locatie in Shanghai omdat hij daar beter zou kunnen werken. Volgens Yang's verhaal is het hier mis gegaan: de gesprekken hierover verliepen niet goed. Ze werden het niet eens over een vergoeding voor dit (extra) werk.

Jihan Wu was wel bereid om twee procent van het eigen vermogen aan te bieden, maar Zhan zou slechts 0,5 procent willen afstaan.

Uiteindelijk vielen de gesprekken stil en dus begon Yang zijn eigen bedrijf in juni 2016: MicroBT. Dit was indirect ook de bron van de juridische problemen. Intussen zijn MicroBT en Bitmain de twee grootste mining rig fabrikanten ter wereld. Ook zijn er bij Bitmain problemen ontstaan tussen Zhan en Wu.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitmain