Bitwise wil met Bitcoin fonds concurrentie aangaan met Grayscale

De Amerikaanse fondsmanager Bitwise wil haar Bitcoin (BTC) fonds laten noteren op een over-the-counter markt (OTC).

Bitcoin fonds

Een OTC-markt is een markt buiten de normale beurzen en brokers. Partijen willen juist dat hun deals géén directe invloed hebben op de spotprijs van bitcoin, want soms gaat het om grote hoeveelheden in één keer.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het Bitwise Bitcoin Fund is te vergelijken met het bekende Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), die is genoteerd op de OTC-markt OTCQX. De aanvraag van Bitwise is nog niet goedgekeurd. Ook is er nog geen handelsticker bekend.

Het gaat niet om een nieuw fonds, maar een fonds dat al bestaat sinds 2018. Ieder vermogende individu kon vanaf 10.000 dollar geld steken in het fonds. Het opgehaalde geld gebruikt Bitwise vervolgens om er Bitcoin van te kopen. Inleggers in het fonds hoeven dat niet te doen, maar genieten via een aandeel in het fonds van eventuele prijsstijgingen.

Het is een veilige manier van beleggen in Bitcoin die bestaat zolang er nog geen Bitcoin exchange traded fund op de markt is. Geen enkel fonds, ook Grayscale, heeft nog een volledige vergunning van toezichthouder SEC, dus de financiele producten rondom BTC zijn zich nog hard aan het ontwikkelen.

Voor Bitwise is een notering aan OTCQX voordeling, omdat dan elke broker met een account aandelen kan kopen in het fonds. Het vergroot hun bereik aanzienlijk.

Chief Investment Officer Matt Hougan laat aan The Block weten dat goedkeuring “eerder maanden dan jaren” gaat duren “gezien onze reputatie”. Bitwise heeft namelijk al een cryptocurrency index fonds op OTCQX laten noteren in december 2020.

Strijd om management fees

Bitwise wil met een lagere management fee (1,5% in plaats van 2% die Grayscale rekent) marktaandeel afsnoepen. Het is de vraag of dat ook gaat gebeuren, want investeerders accepteren vooralsnog de premie van 5,8% die Grayscale in rekening brengt.

Onlangs heeft Guggenheim Partners nog voor 500 miljoen dollar aan GBTC aandelen ingeslagen.

Volgens Hougan maken vooral financieel adviseurs gebruik van hun fonds en juist die doelgroep is weer gevoelig voor een lagere commissie. Want ze moeten deze commissie namelijk doorrekenen aan hun klanten. Als die kosten oplopen, verliezen ze klanten.

Hij verwijst naar de goudmarkt, waar ETF’s ook eerst duurder waren om in te handelen. Naarmate de volumes toenamen, er ook meer concurrentie was tegen de aanbieders met lagere commissies tot gevolg.

Osprey Bitcoin Trust

Naast Bitwise wordt ook binnenkort het Osprey Bitcoin Trust (OBTC) op de OTC-markt OTCQX genoteerd. Zij hanteren een concurrerend tarief van 0,49% voor het beheer van iemands fondsen.

Voorlopig lijkt er echter voor Grayscale geen vuiltje aan de lucht, want hun fonds dijt fors uit de afgelopen maanden.

Lees meer over:
BitwiseBTCfondsGrayscale

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...