BlackRock CEO waarschuwt voor drama na schorsing schuldplafond

BlackRock CEO Larry Fink zegt dat het schorsen van het schuldplafond tot 1 januari 2025 er weleens voor kan zorgen dat het vertrouwen in de Amerikaanse dollar compleet wegvalt. In theorie is dat natuurlijk goed nieuws voor bitcoin, dus laten we de analyse en woorden van Larry Fink eens nader onder de loep nemen.

Als de CEO van de grootste fondsbeheerder ter wereld zich op deze manier uitspreekt, dan kunnen wij dat niet negeren.

De verwachtingen van Fink

Volgens een rapportage van Reuters van 31 mei vertelde Fink aan een groep investeerders van Deutsche Bank dat hij nog tenminste twee renteverhoging van de Federal Reserve voorziet in 2023. Fink claimt dat hij "nog geen bewijs" van een daling van de inflatie heeft gezien.

"Ik geloof dat we een oplossing hebben... maar laat duidelijk zijn dat de Verenigde Staten hiermee zijn positie als hoeder van de wereldreservemunt in gevaar brengt", aldus een duidelijke Larry Fink.

Veel investeerders zien bitcoin, vanwege zijn absolute schaarste van 21 miljoen eenheden, juist als een remedie tegen het oeverloze bijdrukken van fiatgeld in het traditionele financiële systeem.

Wat dat betreft bestaat er een mogelijkheid dat de "drama rondom het schuldplafond" bitcoin weer in een positief daglicht zet. Het is hierdoor immers mogelijk dat mensen wederom vluchten naar de absolute schaarste van bitcoin, om zichzelf te beschermen tegen de potentiële inflatie van de Amerikaanse dollar.

Een alternatief

Josh Gilbert, een marktanalist van eToro, laat aan Cointelegraph weten dat de schorsing van het schuldplafond een positieve impact op bitcoin kan hebben. "De deal rondom het schuldplafond markeert eens te meer de waarde van bitcoin als een ontsnapping van het traditionele financiële systeem. Vanwege de absolute schaarste is het vrij van de problemen waar de Amerikaanse overheid nu voorstaat", aldus Gilbert.

Aan de andere kant is er de verwachting van Larry Fink dat de rente dit jaar nog minimaal tweemaal zal stijgen. Daar is de markt het op dit moment niet mee eens, maar dat kan er dan juist voor zorgen dat de bitcoin koers vanaf hier nog een stevige tik krijgt.

Alles bij elkaar is het vanuit macro-economisch perspectief gezien in ieder geval lastig om bullish te zijn over bitcoin en andere risico-assets. De rente is immers enorm hoog ten opzichte van de afgelopen tien jaar en we zijn nog steeds niet van de hardnekkige inflatie af.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.