Brein achter Bitcoin piramidespel moet na 2 jaar $32 miljoen betalen

Het meesterbrein achter een grootschalig piramidespel moet flink boeten voor zijn daden: de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) eist $32 miljoen van David Gilbert Saffron. Dat meldt The Block.

Saffron was het hoofd van ‘Circle Society’. Hij gebruikte zijn bedrijf om investeerders voor te liegen over zijn prestaties op de geldmarkten. Hij troggelde onder andere bijna $16 miljoen in bitcoin (BTC) bijzijn slachtoffers af. Saffron is een Australische burger maar hij is woonachtig in Las Vegas.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Geld stelen

De boef gebruikte een bekende tactiek: hij haalde zijn slachtoffers over om geld over te maken naar zijn wallet. De bitcoin die hij ontving gingen nergens heen, hij handelde er niet mee zoals beloofd. Er was géén duidelijke handelsstrategie of plan, het was volgens de CFTC pure diefstal.

Bij de start werkte het idee goed, Saffron wist voldoende mensen te overtuigen en kon zo mensen uitbetalen. Hij profiteerde in 2017 van de prijsstijgingen in de markt, waardoor het eventjes goed ging.

Een tactiek die hij gebruikte was dat hij claimde te handelen voor Mark Cuban. Dat is een miljardair en eigenaar van Dallas Mavericks, een basketbalteam uit de NBA. Hij vertelde dat hij dermate goede trading bots en computers zou hebben, om binnen twee weken het ingelegde geld te kunnen verdubbelen.

Volgens investeerders stopte de betalingen op een gegeven moment. Op dat moment spatte de constructie uit elkaar.

Er zijn een aantal partijen die geld krijgen van Saffron. Aan deelnemers aan het piramidespel moet hij nog $14.841.280 betalen. De CFTC kan $1.484.128 tegemoet zien en overige boetes komen neer op $15,815,967.

Kortom: Saffron mag nu zelf een groot bedrag ‘investeren’.

Loze beloftes

Mensen die gegarandeerde winsten aanbieden kun je niet geloven. In de wereld van bitcoin lopen een hoop mensen rond die het hebben gemunt op jouw zuurverdiende satoshi’s. Let online goed op en als iets te mooi is om waar te zijn dan is dat het waarschijnlijk ook.

Met een beetje geluk krijgen slachtoffers van dit piramidespel (een deel van) hun geld terug. De meeste oplichters worden echter niet gepakt.

Lees meer over:
misdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...