Britse CBDC-directeur: bitcoin en centraal bankgeld kunnen naast elkaar bestaan

Kunnen CBDC’s en bitcoin ooit naast elkaar bestaan? Een senior manager bij de Bank of England geeft een opvallend antwoord: “Ik denk van wel.” Was getekend Katie Fortune, directeur centrale bankengeld.

Bridge Asset?

Bij een panel op het Citi Digital Money Symposium kreeg Fortune de vraag of Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) naast bitcoin of stablecoins zouden kunnen bestaan.

Fortune noemt dat de Britse centrale bank een gemengd ecosysteem voor zich ziet, met daarin verschillende vormen van geld. Ze ziet het als een mengsel van systemen zoals dat vandaag de dag ook al bestaat, met verschillende mechanismen voor onder andere bankdeposito’s en contant geld.

“Wat je vandaag hebt, is dat ik een Santander-rekening heb, ik kan naar een geldautomaat gaan en hetzelfde geld opnemen als mijn vriend met een Barclays-rekening.”

“Ik denk dat het heel krachtig zou kunnen zijn in een wereld van stablecoins en andere digitale vormen van geld om een CBDC te hebben als een overbruggingsmiddel tussen al deze verschillende vormen van geld.”

Daarmee stelt ze dus dat een CBDC als lijm fungeert om financiële diensten aan elkaar te knopen.

“Geen soort van overheidscontrole”

Fortune betoogt dat deze “bridge asset” er ook voor zou kunnen zorgen “dat je niet met een soort van afzonderlijke ecosystemen terechtkomt”. Het kan daardoor innovatie stimuleren, zo stelt de directrice.

“Eigenlijk zie je het in allerlei branches: als je kunt beginnen met een aantal standaarden, dan is er veel private innovatie mogelijk die vervolgens met elkaar kan samenwerken. En ik denk dat dit een groot potentieel is voor stablecoins en CBDC’s om de volgende economie te hebben.”

“Geld zou hetzelfde moeten zijn als wanneer ik het licht aandoe: ik denk niet aan elektriciteit, maar het feit dat we allemaal dezelfde elektriciteit krijgen maakt wel uit.”

Daarbij gaat de strekking van het verhaal al eerder naar stablecoins dan naar bitcoin als apolitiek schaars en decentraal geld.

Ironisch genoeg is bitcoin een veel betere optie om ditzelfde doel te dienen: het is mondiaal, digitaal open source, werkt door landsgrenzen heen en is neutraal. Een CBDC zou in wezen alleen in het eigen land werken en heeft hoe dan ook altijd een politiek randje.

De BoE exec houdt vol dat deze uniformiteit “een sociaal goed is” en niet “een soort van overheidscontrole”.

In de afgelopen maanden deelt de Britse centrale bank steeds vaker het idee van het digitale pond. Mede daarom komt een Britse denktank in actie tégen de invoering van dit centrale bankengeld.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!