Britse financiële waakhond waarschuwt voor cryptobeurs FTX
De Britse Financial Conduct Authority (FCA) waarschuwt voor de praktijken van FTX, één van de meest populaire beurzen op de markt, meldt de Financial Times vandaag. De Amerikaanse partij staat onder leiding van de miljardair Sam Bankman-Fried.
Geen licentie
De financiële waakhond wil consumenten waarschuwen voor FTX, omdat ze geen licentie hebben om crypto’s en crypto-derivaten aan te bieden.
FTX is gevestigd op de Bahama’s, maar heeft inderdaad geen vergunning in het Verenigd Koninkrijk (en in Nederland). Terwijl consumenten wel met cryptovaluta kunnen handelen op het platform, ook met hefbomen wat zeer risicovol is.
FCA staat bekend als een zeer strenge toezichthouder, want slechts een handjevol bedrijven zijn gerechtigd om cryptomunten aan te bieden. Ze hebben ook een lijst van ongeregistreerde cryptobedrijven, om zo meer inzicht te geven aan beleggers.
Vorig jaar zette de FCA zijn tanden in Binance, de grootste spot – en derivatenbeurs ter wereld, maar Binance is een ongereguleerde beurs. In de ogen van de FCA biedt Binance ‘complexe en risicovolle financiële producten aan met een aanzienlijk risico voor consumenten’
In eerste instantie reageerde Binance niet, maar bij nader inzien kwam er toch de belofte dat men een licentie gaat aanvragen in het Verenigd Koninkrijk. Dat proces loopt nog.
Bekend is dat Binance en FTX onder druk van de Amerikaanse autoriteiten een aparte Amerikaanse entiteit hebben opgericht, respectievelijk Binance US en FTX US, maar internationaal gezien bedienen ze alle markten vanuit Kaaimaneilanden (Binance) en de Bahama’s (FTX). Dat wringt steeds meer met het toezicht op de cryptomarkt, met name ook in Europa.
Europa
Daar komt verandering nu onlangs FTX heeft aangekondigd een licentie in Cyprus te hebben bemachtigd voor de Europese markt. Maar die licentie in Cyprus is uiteindelijk redelijk beperkt, juist ook in het Verenigd Koninkrijk dat na de brexit geen onderdeel meer is van de Europese Unie.
Volgens de FCA kunnen Britse klanten in ieder geval geen aanspraak maken op consumentenbescherming, zoals een ombudsman of een compensatiepot vanuit de overheid zodra men geld verliest via een hack bijvoorbeeld.