Europa wil superwaakhond voor crypto
De Europese Unie wil een nieuwe autoriteit in het leven roepen die toezicht gaat houden op cryptobedrijven, meldt The Block. Doel is om witwassen via crypto’s tegen te gaan. De meeste lidstaten zouden het plan om een Anti-Money Laundering Authority (AMLA) op te richten, omarmen.
Een nieuwe regelgever is onderdeel van een breed pakket om grip te krijgen op deze nieuwe assetklasse. Het begon met de AMLD5 richtlijn, die de meeste lidstaten sinds 2020 hebben ingevoerd. Gebruikers moeten zich nu identificeren om bitcoin te kunnen kopen. In 2024 moet de verordening Markets in Crypto Assets (MiCA) geïmplementeerd zijn.
Daarin is onder meer beschreven aan welke regels uitgevers van bijvoorbeeld stablecoins moeten voldoen. Dan is er nog de Transfer of Funds-verordening van kracht, die alle transacties wil volgen waaronder ook bitcoin die naar wallets in eigen beheer wordt gestuurd.
In juli heeft de Europese Commissie heeft de AMLD6 uitgebracht, de opvolger van de AMLD5. De nieuwe superwaakhond is een direct gevolg om nog meer grip te krijgen op het witwasprobleem. De AMLA gaat ‘risicovolle cryptobedrijven’ behandelen als financiële instellingen, zoals een bank of verzekeraar.
Dat betekent onder meer direct toezicht op cryptobedrijven zonder tussenkomst van de nationale toezichthouder. Het zou een trendbreuk zijn in Europa. Want bij de eerdere AMLD-richtlijnen (2015 en 2018) liet Europa meer ruimte en vrijheid aan de lidstaten.
Het betekent ook werk aan de winkel voor lidstaten zelf. Zodra een lidstaat zich niet aan de regels houdt of te slap toezicht houdt, dan kan de AMLA hen op de vingers tikken. In het ergste geval kan een gang naar het Europese Hof van Justitie volgen, stelt advocaat Tomasz Krawczyk die The Block heeft gesproken.
Wanneer de superwaakhond van kracht wordt is onbekend. Eerst moet Europa de verordening MiCA voor elkaar gaan boksen.