Britten maken zich op voor nieuwe regels voor bitcoin en ‘unieke toepassingen’

Overheden wereldwijd worstelen met regels rondom bitcoin en cryptocurrency. Ook in het Verenigd Koninkrijk is dat het geval. Het ministerie van Financiën komt met plannen voor de industrie rondom bitcoin. Denk aan reguliere banken of betaalverwerkers, maar ook brokers, cryptobeurzen en andere partijen hebben hier mee te maken.

De Europese Unie werkt aan een eigen raamwerk. Maar sinds de Brexit maakt Groot-Brittannië weer meer van hun eigen regels. Daar horen richtlijnen en wetten rondom bitcoin bij. Een compleet ander beleid dan de rest van de (Westerse) wereld ligt niet voor de hand. Wel is Londen al eeuwen lang het centrum van (internationale) handel en valuta geweest. De hoofdstad hoopt ook in een nieuwe financiële wereld een belangrijke rol te spelen.

Regels en richtlijnen gaan ook hier gepaard met meer verantwoordelijkheden voor bedrijven die actief willen zijn in de industrie. Denk daarbij aan goedkeuring en het delen van gegevens. Dat laatste geldt voor eigen geldstromen, maar zeker ook voor klantendata. Desgevraagd moet men de juiste informatie kunnen overleggen aan de lokale autoriteiten.

In de praktijk is het een uitbreiding op de Financial Services and Markets Act 2000. Het bestaande wettelijk kader moet op de schop, er worden dingen aangepast en bijgevoegd.

Een probleem voor overheden is het feit dat bitcoin en cryptocurrency in principe grenzeloos zijn. Met lokale regels houd je internationale partijen niet tegen. Zij voldoen lang niet altijd aan de richtlijnen waar Britse bedrijven wel aan moeten voldoen. Een voorbeeld daarvan zagen we recentelijk ook in Nederland. De beurs Coinbase levert al jaren diensten in Nederland, maar is pas sinds kort officieel opgenomen in het cryptoregister. De toezichthouders van De Nederlandsche Bank (DNB) deelde daarom een miljoenen boete uit aan Coinbase.

Aanvragen voor goedkeuring moeten onder andere zaken als een bedrijfsplan, uitwerking van diensten en uitleg over het risicomanagement bevatten. Niet alleen kopers en verkopers, maar ook banken (partijen die bitcoin willen opslaan bijvoorbeeld) vallen hier onder. Ook wordt er gesproken over het minen van bitcoin en het mogelijk gevolg voor ‘klimaatrichtlijnen’.

Op dit moment zit men in een fase van overleg. De deadline ligt momenteel op 30 april 2023. Na het verwerken van de feedback en reacties komt het ministerie van Financiën met meer duidelijkheid.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...