Canada kan niet alle bitcoin van demonstranten in beslag nemen

De Canadese politie heeft moeite met het vinden van ‘illegale bitcoin‘ die naar demonstranten werden gestuurd. Het gaat om donaties richting de ’truckers’ die in met name de stad Ottawa protesteerden tegen onder andere de coronamaatregelen in het land.

Dat protest ging gepaard met heftige maatregels vanuit de Canadese overheid. Zo ging er een nooit eerder gebruikte noodwet van kracht in Canada, om direct bankrekeningen en andere online accounts te blokkeren. Van de bijna 21 bitcoin die werd gestuurd naar de truckers is minder dan 6 bitcoin in beslag genomen. Dat meldt CBC.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Verboden donaties

Door de ontwikkelingen in Canada werden geldstromen naar de demonstranten afgesloten. Ook werden de diensten verschillende crowdfundingplatformen (noodgedwongen of onder druk) stopgezet. Dat was een klap voor het protest, want het ging om tientallen miljoenen dollars die niet bij de chauffeurs terecht kwamen.

Bitcoin is echter een open protocol. Een transactie is niet terug te draaien. Als het in handen is gekomen van een demonstrant, ondanks een verbod, is het lastig om dat stop te zetten. Helemaal wanneer het geld niet opgehaald is via een platform, maar gewoon direct naar de persoon is gestuurd.

Dat betekent echter niet dat je als bitcoiner geen ‘last’ hebt van de echte wereld. Het Hooggerechtshof van Ontario beval eigenaren van een multi-sig-wallet met gedoneerde bitcoin om de tegoeden te bevriezen.

Volgens CBC werd er in totaal 20,7 bitcoin gedoneerd. Waarvan 14,6 BTC al was verstuurd. De Royal Canadian Mounted Police (RCMP) beweert nog steeds dat het Bitcoin in beslag kan nemen en volgen: “Als onderdeel van de plannen om cryptocriminaliteit aan te pakken en misdaadgerelateerde transacties te volgen, gebruikt de RCMP over het algemeen een verscheidenheid aan politieprocedures, evenals samenwerking met toepasselijke wetshandhavingspartners.”

Dat gaat echter lang niet zo makkelijk als met bijvoorbeeld dollars of euro’s.

Mathew Burgoyne, advocaat gespecialiseerd in digitale valuta, legt tegen CBC uit waar de problemen zitten: “Het probleem is dat de crypto eenvoudig kan worden overgedragen naar een ander adres dat niet is bevroren.” Men kan simpelweg geld blijven verplaatsen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCanada

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...