Nooit eerder gebruikte noodwet van kracht in Canada, overheid kan direct bankrekeningen bevriezen

Justin Trudeau gebruikt een noodwet om de geldstromen naar truckers te stoppen. De Canadese premier hoopt zo de massale protesten in (met name) Ottawa een halt toe te roepen. Ook bitcoin speelt een rol bij de protesten.

Het gaat om de 1988 Emergencies Act. Die noodwet maakt het mogelijk om direct bankrekeningen te blokkeren van Canadezen. Eerder dit jaar werd al duidelijk dat er via de 'normale' weg geen geld naar de protesteerders gestuurd kon worden. Met websites als GoFundMe en GiveSendGo werd er voor tientallen miljoenen dollars aan donaties opgehaald. Dat geld werd echter voordat het bij de juiste personen kwam al geblokkeerd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens The New York Times is dit de eerste keer dat deze noodwet wordt ingezet. Volgens de Amerikaanse krant was er een vergelijkbare wet die werd ingezet in de jaren 70 om terroristen aan te pakken. Wat de term terrorisme precies inhoudt is aan verandering onderhevig.

De protesten komen onder andere voort uit de frustratie rondom de coronageregels. Inmiddels duren de protesten al weken. Trudeau probeert dit nu te stoppen.

Volgens de laatste berichten worden mensen die geld sturen naar de protesten persoonlijk aansprakelijk gehouden. En dat heeft gevolgen voor een crowdfunding die nog wel draait. Via Tallycoin werd er al ruim 21 bitcoin opgehaald. Die bitcoin komt terecht bij een groepje Canadezen. Het is aan hen om het geld te verdelen, maar dat komt met de huidige noodwet wel met de nodige risico's.

Trudeau: ''Het gaat erom dat we het Canadese volk veilig houden, de banen van mensen beschermen en het vertrouwen in onze instituties terugwinnen."

Bankblokkades

De Canadese minister van Financiën is helder over de situatie: zonder een proces kunnen bankrekeningen van demonstranten worden bevroren.

"We breiden het bereik van Canada's anti-witwas- en anti-terroristische financiële regels uit, zodat ze ook crowdfundingplatforms en de betalingsproviders die ze gebruiken bestrijken", zei de Canadese vice-premier Chrystia Freeland tijdens een persconferentie vandaag.

Freeland (ook minister van Financiën) benadrukt dat de regels ook gelden voor cryptocurrency. Bitcoin zelf kan echter niet gestopt worden. Het netwerk weigert geen transacties. Tegelijkertijd kun je wel in de problemen komen door geld te sturen naar mensen waarvan de staat dat niet wil.

De noodwet zorgt er echter wel voor dat met name Canadezen op moeten letten met waar vandaan zij geld sturen. Als de situatie verslechtert kan het zijn dat verschillende donateurs worden opgespoord. Bitcoin is een protocol dat iedereen kan gebruiken, maar het maakt je niet immuun voor gevolgen in de 'echte wereld'.

Volgens The New York Times heeft premier Trudeau nu een week de tijd om steun te krijgen vanuit de Canadese senaat en de Tweede Kamer. De noodwet is wel direct van kracht.

Poll

Is dit goede reclame voor bitcoin?

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCanada

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Lees meer