Celsius gooit 11.500 Wrapped Bitcoin weg

De hoeveelheid Wrapped Bitcoin (wBTC) die in omloop zijn binnen de zogenaamde DeFi-wereld is teruggevallen naar het laagste niveau sinds mei 2021. Op 27 februari werden er namelijk 11.500 wBTC van het failliete crypto-leenplatform Celsius op de brandstapel gegooid. Die tokens waren goed voor een waarde van 260 miljoen dollar en zijn nu dus weer in leven op de bitcoin blockchain.

Negatieve groei

Als gevolg van de verbranding van de 11.500 tokens van Celsius, is de groei van wBTC op maandbasis negatief. Op het moment van schrijven daalt de supply van wBTC gemiddeld met 7,39 procent per maand. De totale supply van wBTC ligt op dit moment op 164.396 bitcoin, waardoor er dus nog behoorlijk veel vraag lijkt naar deze synthetische versie van bitcoin.

wBTC dagelijkse mint en burn. Bron: Dune
wBTC dagelijkse mint en burn. Bron: Dune

WBTC is een op Ethereum gevestigde token die bitcoin moet vertegenwoordigen op de concurrerende blockchain. Op zich is het best grappig dat mensen in de shitcoin-wereld uiteindelijk ook voor bitcoin kiezen als ze iets van waarde willen creëren.

Bitgo ontwikkelde wBTC in 2019 en is in korte tijd uitgegroeid tot een grote speler op deze markt. Met ruim 160.000 wBTC gaat het immers niet om kleine bedragen. Tegen de huidige koersen praten we dan echt over enkele miljarden dollars. Wij zijn bij Bitcoin Magazine meer fan van kopen en vasthouden, maar iedereen staat natuurlijk vrij om zijn eigen keuzes te maken.

285.000 wBTC

Tijdens de piek van de bullrun waren de zogenaamde Wrapped Bitcoin ineens heel populair. Kort daarna, in april 2022, bereikte het aantal wBTC een piek met ongeveer 285.000 tokens. Op dat moment lag de koers van bitcoin ook nog eens boven de 48.000 dollar.

Met de komst van de bearmarkt nam de vraag naar deze vorm van tokens echter gestaat af. De eerste tekenen van een verlaagde vraag kwamen na de implosie van Terra, die in mei 2022 plaatsvond. Verschillende leenplatformen moesten als gevolg daarvan hun wBTC inleveren.

In november besloot ook FTX om 3.000 wBTC tokens te verbranden, net voordat zij hun faillissement aanvroegen. Opvallend is dat na de problemen bij FTX, de WBTC token ook heel even zijn koppeling met bitcoin verloor en 1,5 procent onder de koers terechtkwam.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....