Centraal-Afrikaanse Republiek bracht eigen bank niet op hoogte van bitcoin plan

Eerder deze week werd bekend dat Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) aan de slag wil gaan met bitcoin. Ze hadden echter de centrale bank van het land niet op de hoogte gebracht van deze stap.

Niet op de hoogte

Dat vertelt een woordvoerder van de Bank of Central African States aan Bloomberg. Neer verluidt was de bank niet op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De BCAS is de regionale centrale bank voor de zes landen die de CFA-frank gebruiken. Dit staat voor de Franc des Colonies Françaises d’Afrique (frank van de Franse koloniën in Afrika). De munt was in waarde gekoppeld aan de Franse frank. Nu heeft de valuta een vaste wisselkoers met de euro, gezien het gedeeltelijk wordt gedekt door reserves in de Franse schatkist.

Naast de CAR gebruiken ook Congo-Brazzaville, Equatoriaal-Guinea, Gabon, Kameroen en Tsjaad deze valuta.

Afgelopen woensdag ondertekende het kantoor van president Faustin Archange Touadera een wet die van bitcoin een officiële valuta maakte. Maar niet alle partijen die betrokken zijn bij het monetair beleid in de regio waren daar dus van op de hoogte.

Arm en onderontwikkeld

De Centraal Afrikaanse Republiek is de zesde meest kwetsbare staat ter wereld, volgens het Fonds voor de Vrede. Er wonen ruim 4,8 miljoen mensen in het land. De Centraal Afrikaanse Republiek worstelt al decennia met verschillende burgeroorlogen. Het is een van de kleinste economie van de wereld.

Toch kiest de president er vanuit het niets voor om van bitcoin een wettig betaalmiddel te maken. Naar verluidt is de adoptie van het internet en mobiele telefoons onder de 10%.

Volgens de Wereldbank staat de CAR daarmee nog onder Afghanistan en Libië, net als in veel landen ten zuiden van de Sahara.

Wat de connecties zijn met El Salvador, dat in 2021 een soortgelijke stap aankondigde, is niet bekend.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws