Centrale bank El Salvador bereidt banken voor op Bitcoin standaard

El Salvador schreef op 9 juni geschiedenis toen de overgrote meerderheid van het congres voor het Bitcoin wetsvoorstel stemde. Maar daarmee zette het land pas de eerste minuscule stap naar het onbekende: een land dat (deels) draait op Bitcoin. Omdat alles nieuw is, moeten er regels en voorschriften worden opgesteld. Zo komt de centrale bank van het land vandaag met een beleid voor banken met het oog op de Bitcoin standaard.

Bitcoin in El Salvador

Vanaf het moment dat het wetsvoorstel werd aangenomen, gaf de regering zichzelf 90 dagen de tijd om alles in het land voor te bereiden op het moment dat Bitcoin de legal tender wordt. Vanaf 7 september gaat de wet van kracht, en daarom komt de centrale bank van El Salvador nu met een Regulatory Draft.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Banco Central de Reserva (BCR) komt met dit regelgevend kader banken tegemoet om ze te helpen met de adoptie van Bitcoin. Het gaat om twee documenten:

Het conceptvoorstel vereist dat banken toestemming van de centrale bank vragen voor het aanbieden van Bitcoin-gerelateerde diensten. De banken zijn ook verplicht om de potentiële risico’s aan klanten voor te leggen.

Diensten met dollars én Bitcoin

De aanbieders van betaaldiensten moeten ook diensten voor bitcoin-naar-dollars en vice versa gaan aanbieden, terwijl ze ook de Know-Your-Customer (KYC) op orde moeten hebben. In het document over de technische normen staat het volgende:

“Het doel van deze verordeningen is om de rechten en verplichtingen te regelen wat betreft de commerciële relaties tussen financiële entiteiten en providers (…) en de digitale transacties en betalingen met bitcoin of dollars via verschillende elektronische mechanismen.”

De voorgestelde regelgeving is van toepassing op:

  • Digitale wallets voor bitcoin en dollar
  • Digital Exchange Houses of Exchange voor bitcoin en dollars
  • Payment service providers voor bitcoin en dollars
  • Elke andere agent in de supply chain van het product of de dienst die in verband staat met deze normen, zoals custodials en leveranciers van tech.

Sceptisch en voordelen

Omdat het allemaal nieuw is, er is immers geen ander land die deze stap zette, zijn financiële toezichthouders vanuit de hele wereld sceptisch. Het IMF uitte als eerste zijn bezorgdheid. Ook een Amerikaanse diplomate waarschuwde voor deze stap en ook de Wereldbank wil haar vingers niet branden aan deze ontwikkeling.

De Bank of America erkende dat er ook voordelen zijn aan de adoptie van de Bitcoin standaard. Zij beschrijven in een rapport vier voordelen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador