Centrale Bank in Nieuw-Zeeland over bitcoin en crypto: ‘Een regulerende aanpak nu nog niet nodig’

De Centrale Bank van Nieuw-Zeeland versterkt haar monitoring van stablecoins en crypto-activa naar aanleiding van publieke inzendingen, maar roept nog niet op tot een "regulerende aanpak".

Ian Woolford, directeur geld en contanten van de Reserve Bank of New Zealand, zei in een verklaring op 30 juni dat de RBNZ het ermee eens is dat "een regulerende aanpak nu nog niet nodig is, maar dat er wel een verhoogde waakzaamheid is". Bij de verklaring van Woolford was een samenvatting gevoegd van 50 reacties op een eerder RBNZ-document dat crypto en gedecentraliseerde financiering besprak.

Onder de respondenten waren het landelijke crypto-adviesorgaan BlockchainNZ, techbedrijf Ripple, evenals banken zoals Westpac en de Bank of New Zealand.

Woolford zei dat de inzendingen lieten zien dat crypto "aanzienlijke risico's en kansen" had, samen met "onzekerheden" over de ontwikkeling van de sector, wat de noodzaak voor extra aandacht met zich meebracht: "We zijn het erover eens dat voorzichtigheid geboden is, wat ook de noodzaak van verbeterde gegevens en monitoring om het begrip te vergroten onderstreept."

De RBNZ lijkt te wachten om te zien hoe andere jurisdicties crypto zullen reguleren voordat zij haar eigen stappen onderneemt.

"Wereldwijde harmonisatie is cruciaal om een effectieve regulering te waarborgen," zei Woolford. Hij voegde eraan toe dat best practices duidelijker kunnen worden.

Een Chainalysis-rapport uit 2022 rangschikte Nieuw-Zeeland op plaats 108 van de 146 in de Global Crypto Adoption Index van 2022, net achter Oostenrijk en voor Azerbeidzjan.

De huidige wetten van Nieuw-Zeeland beschouwen crypto als een vorm van eigendom. Digitale activa worden gereguleerd door diverse niet-specifiek op crypto gerichte financiële, anti-witwas- en belastingregelgeving die over het algemeen van toepassing zijn.

"De problemen die door crypto-activa en andere innovaties worden opgeworpen, vallen niet netjes binnen de grenzen van de instanties," zei Woolford.

Hij voegde eraan toe dat consumenten- en beleggersbescherming, samen met regulerende toetredingsbarrières, er wel toe doen als het land een "betrouwbaar en efficiënt geld- en betalingssysteem" wil creëren.

Nieuw-Zeeland neemt met deze benadering een minder strenge houding aan dan sommige Europese landen, die steeds meer regels proberen te implementeren om de cryptomarkt te reguleren. Het lijkt erop dat Nieuw-Zeeland de ontwikkelingen in andere jurisdicties nauwlettend in de gaten houdt voordat het besluit zijn eigen regelgevingsmaatregelen te nemen. Deze benadering van "kijken en leren" biedt de mogelijkheid om best practices te identificeren en potentiële valkuilen te vermijden die andere landen tegenkomen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...