Brussel zet nieuwe stap naar digitale euro

De Europese Unie (EU) heeft een baanbrekende aankondiging gedaan die de weg vrijmaakt voor een nieuwe stap in de monetaire wereld: de digitale euro. Twee voorstellen zijn vandaag naar voren gebracht door de Europese Commissie.

Het doel is volgens de communicatie ‘de continuïteit van toegang en betaling met eurobankbiljetten en munten in de hele eurozone te waarborgen, en om een kader op te stellen voor een mogelijke nieuwe digitale vorm van de euro.’

“De euro is een duidelijk Europees succesverhaal: een vertrouwde wereldwijde valuta die ons kracht, eenheid en solidariteit symboliseert,” aldus Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicevoorzitter voor een economie die werkt voor mensen.

Geld Evolueert: Van Papier naar Digitaal

Het behoud van het gebruik van contant geld is momenteel een belangrijk aspect van deze voorstellen. “Samen met ons voorstel voor een wettelijk kader voor een digitale euro, nemen we vandaag ook maatregelen om de rol van contant geld in onze samenleving te beschermen,” zei Paolo Gentiloni, commissaris voor Economie. Hij benadrukte dat 60% van de Europeanen het belangrijk vindt om contant geld als betaalmogelijkheid te behouden.

Aan de andere kant wordt er ook erkend dat een toenemend aantal mensen ervoor kiest om digitaal te betalen, een trend die versneld werd door de COVID-19 pandemie. “De euro zou zich moeten aanpassen aan het digitale tijdperk,” zei Dombrovskis, die erop wees dat de digitale euro het contante geld zou aanvullen, maar niet vervangen.

De Digitale Euro: Wat Houdt het In?

Het idee achter de digitale euro is het bieden van een extra keuze die mensen en bedrijven in staat stelt om digitaal te betalen met een breed geaccepteerde, goedkope, veilige en veerkrachtige vorm van openbaar geld in de eurozone. Het zou een digitale portemonnee zijn die mensen en bedrijven kunnen gebruiken om op elk moment en overal in de eurozone te betalen.

“De digitale euro zal de internationale rol van de euro verder versterken en consumenten en bedrijven een universele, digitale betalingsoplossing bieden,” zei Thierry Breton, commissaris voor Interne Markt.

Hoewel het voorstel het wettelijk kader voor de digitale euro vaststelt, zal de uiteindelijke beslissing om al dan niet een digitale euro uit te geven bij de Europese Centrale Bank (ECB) liggen.

“Het brengen van de euro naar het digitale tijdperk is een belangrijk Europees project,” zei Mairead McGuinness, commissaris voor Financiële Diensten, Financiële Stabiliteit en Kapitaalmarktenunie. “Maar ik ben me ervan bewust dat het vertrouwen en het vertrouwen van mensen vereist.”

Dit project zal aanzienlijk meer technisch werk van de ECB vereisen. Hoewel dit een begin is van een lang proces, is de toewijding van de EU aan dit project duidelijk.

“Samen met het Europees Parlement, de Raad – en natuurlijk de Europese Centrale Bank, die zal beslissen of en wanneer de digitale euro wordt geïntroduceerd, zetten we de eerste stappen in deze richting,” voegde McGuinness toe.

De aankondiging van de EU markeert een nieuwe fase in de wereldwijde beweging naar digitalisering van valuta.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCBDCECBEuropa

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...