Centrale bank Oekraïne legt limieten op crypto-aankopen, maar is ook positief

De Nationale Bank van Oekraïne (NBU) heeft een gemengd standpunt ingenomen over bitcoin en altcoins.

Inperkingen voor cryptovaluta

De centrale bank van Oekraïne ziet zowel goede als slechte dingen in virtuele activa. Ze staan volgens het persbureau van de NBU momenteel wel iets sceptischer tegenover cryptovaluta vanwege financiële en economische problemen als gevolg van de oorlog.

In april 2022 verbood de NBU burgers om cryptocurrency’s zoals bitcoin te kopen met de nationale valuta, de hryvnia. Het stond dit soort aankopen alleen toe vanaf rekeningen in vreemde valuta. De Oekraïense centrale bank schorste vorige week ook het gebruik van de hryvnia op bij cryptobeurzen.

Met een maandelijkse limiet kunnen Oekraïners niet meer dan 100.000 UAH (ter waarde van ruim 3.000 euro) per maand aan bitcoin kopen. Dit geldt zowel voor normale aankopen bij een beurs als ook voor internationale peer-to-peertransacties.

De persvoorlichter van de bank meldt dat het om tijdelijke beperkingen gaat. De limieten zullen “geleidelijk worden afgezwakt naarmate het functioneren van de economie en de financiële markt van Oekraïne normaliseert.”

Volgens de toezichthouder waren de beperkingen voor Oekraïne noodzakelijk om de situatie op de valutamarkt te stabiliseren en de macrofinanciële stabiliteit te behouden.

“Transacties met cryptocurrency’s kunnen worden gebruikt regels omtrent valuta’s te omzeilen – als een kanaal voor onproductieve kapitaaluitstroom uit het land, die momenteel een bedreiging vormt voor de macrofinanciële stabiliteit.

De bank ziet risico’s als de nationale valuta wordt vervangen door een parallel systeem.

De positieve noot

Toch zijn er ook wel sporen van optimisme op te merken. De centrale bank van Oekraïne is nog steeds positief over technologische innovaties met betrekking tot virtuele activa.

Ze noemen een rijtje met voordelen:

  1. Een betere toegang tot financiële diensten,
  2. Concurrentie op het gebied van betaaldiensten,
  3. Het aantrekken van investeringen, en
  4. Cryptodonaties.

Het land haalde zélf ook cryptodonaties op toen de oorlog een jaar geleden losbartte. Daarom vindt de centrale bank het noodzakelijk om “beschaafde omstandigheden te creëren voor de ontwikkeling van de markt voor virtuele activa in Oekraïne.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsoekraine