Nieuwe Bitcoin regels voor financiële instellingen, voorspelt CEO Goldman Sachs

343 totale weergaven

David Solomon, de CEO van Goldman Sachs, voorspelt een "grote evolutie" van de regulering van de bitcoin (BTC) als activaklasse voor met name financiële instellingen. Hij denkt dat de houding van de Amerikaanse regering gaat veranderen.

Goldman Sachs en Bitcoin

In een interview met CNBC beantwoordde Solomon vragen over de stappen van de bankgigant om Bitcoin te omarmen. De CEO liet niet heel veel doorschemeren, maar vertelde wel dat 'zijn' bank digitale valuta nauwlettend in de gaten houdt. Er is namelijk een toenemende vraag naar blootstelling onder haar klanten:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“We denken op een zeer proactieve manier na over digitale valuta en de digitalisering van geld. In die context hebben we ook contact met onze klanten, en we bekijken alles vanuit het oogpunt van 'wat hebben onze klanten nodig?'"

De beperkingen die in Amerika voor financiële instellingen gelden, verbieden hen een directe blootstelling aan volatiele en risicovolle activaklassen. Daarmee valt Bitcoin dus buiten de scope. Vanwege deze regelgeving kunnen ze alleen blootstelling aan de cryptomarkt aanbieden aan haar klanten in de vorm van custody diensten, zoals via securities en exchange traded funds (ETF).

Solomon merkte echter op dat de houding ten opzichte van Bitcoin evolueert. Hij voorziet dat deze trend zich doorzet, en dat de situatie in de loop van de tijd zal veranderen. Over wat dat precies inhoudt wil hij niet speculeren:

“Ik denk dat er een grote evolutie zal komen over hoe het de komende jaren verandert. We werken volgens de regels die we hebben. Ik ga niet speculeren over hoe de regels voor gereguleerde financiële instellingen eruit gaan zien, maar we zullen manieren blijven vinden om onze klanten van dienst te zijn."

Skin in the game

De bank kondigde vorige week aan dat de divisie die zich bezig houdt met privaat vermogensbeheer bijna klaar is om klanten met een vermogen van meer dan $25 miljoen de toegang te geven tot de bitcoin markt. Het plan is om in het tweede kwartaal van dit jaar een "volledig spectrum van investeringsopties in Bitcoin en andere cryptocurrency's" uit te rollen.

Opmerkelijk genoeg suggereerden enkele strategen van de bank in februari nog dat bitcoin te volatiel is. Het is in hun ogen te speculatief en geen betaalmiddel.

De bullmarkt zorgde ervoor dat de bank overwoog om haar cryptocurrency trading desk te heropenen. Deze hadden ze oorspronkelijk opgezet tijdens de bull run van 2017 toen Bitcoin $20.000. De bank heeft op 26 maart ook een ETF aangevraagd waarin enige blootstelling aan Bitcoin is opgenomen.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
bankGoldman Sachs