CEO Soros fonds: “Crisis in bankensector nog niet voorbij”

De CEO van een particuliere investeringsfirma van $5,61 miljard waarschuwt dat de crisis in de banksector nog niet voorbij is.

In een nieuw interview met Bloomberg Invest zegt Dawn Fitzpatrick, CEO van Soros Fund Management, dat er meer bankfaillissementen gaan volgen. Volgens haar knipperen er nog teveel rode vlaggen onder de motorkap van deze steeds risicovollere sector.

“Ik denk dat je meer bankfaillissementen gaat zien, waarschijnlijk eerst bij de kleine banken. Het zal niet meteen tot grote kantenkoppen leiden. Maar ik denk dat er onder de oppervlakte meer problemen zijn. Dus je zult blijvende verkopen zien".

Volgens Fitzpatrick moeten banken zich voorbereiden op inkomende regelgevende maatregelen. Ze zegt dat de Federal Reserve waarschijnlijk regels zal invoeren die banken verplichten hun niet-gerealiseerde verliezen op activa, zoals staatsobligaties, te rapporteren.

“De Federal Reserve heeft gezegd dat ze bezig zijn met een uitgebreide herziening van de bankregulering. Ik denk dat hoe dat eruit zal zien, een verbeterde stresstest is, AOCI-vrijstellingen (geaccumuleerde andere uitgebreide inkomsten) waarvan ik denk dat ze zullen verdwijnen. Dat is [wanneer] mensen dingen niet op de markt hoefden te markeren. Ik denk dat als het gaat om liquiditeitsbeheer, daar veel meer aandacht aan zal worden besteed. Een van de interessante dingen die voortkwamen uit de financiële crisis van 2008: er was veel aandacht voor de kwaliteit van de activa... en niet zozeer voor het beheer van passiva. Maar nu weten we dat de aannames over aanbetalingen gewoon verkeerd waren.”

Op het hoogtepunt van de bankencrisis meldde CNN dat banken in de VS 620 miljard dollar aan ongerealiseerde verliezen leden als gevolg van het strakke monetaire beleid van de Fed.

Banken die in de tijd dat de rente bijna nul was, grote hoeveelheden Amerikaanse obligaties en staatsobligaties opbouwden, kregen een klap in hun portefeuilles te midden van de agressieve renteverhogingen van de Fed. Door de stijgende rentetarieven werden die obligaties aanzienlijk gedevalueerd toen de overheid nieuwe schuldbewijzen uitgaf die hogere opbrengsten bieden.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...