Chainalysis waarschuwt bedrijven in de industrie: start nu voorbereiden op nieuwe Europese regels

Chainalysis benadrukt het belang voor cryptobedrijven om zich nu al voor te bereiden op de nieuwe Europese Unie crypto-wetgeving. De ‘Markets in Crypto Assets (MiCA)’, ondanks dat deze pas aan het einde van volgend jaar volledig van kracht zal zijn.

Chainalysis is een van de bedrijven in de industrie die analyse (of surveillance) tools biedt. Zo proberen zij geldstromen op bitcoin in kaart te brengen.

Janet Ho, hoofd van het beleid voor Europa bij Chainalysis, waarschuwde in een recente webinar dat zowel bedrijven als regelgevende instanties niet laks mogen zijn en zo snel mogelijk moeten beginnen met de voorbereidingen op MiCA. Volgens Ho kan het in een gunstig scenario tussen de vier en vijf maanden duren voor aanvragers om een MiCA-vergunning van hun lokale bevoegde instantie te verkrijgen.

In het licht van deze nieuwe regelgeving wordt van bedrijven die crypto-gerelateerde diensten willen aanbieden in de EU, verwacht dat ze een vergunning aanvragen in hun gekozen lidstaat. De tekst van de regelgeving specificeert dat autoriteiten 25 werkdagen hebben om de aanvrager te laten weten of er informatie ontbreekt, en nog eens 60 werkdagen om hun verzoek goed te keuren of af te wijzen.

Chainalysis kan rekenen op een toename van de interesse in hun diensten als gevolg van deze nieuwe regelgeving. Bedrijven zullen naar verwachting hulp zoeken bij het voldoen aan regels rondom compliance bijvoorbeeld.

De nieuwe regelgeving is echter niet alleen een last. Ho merkt op dat het verkrijgen van een vergunning ook voordelen biedt. Eenmaal verkregen, stelt een licentie bedrijven in staat om hun diensten naar andere EU-landen te “paspoorteren” zonder verdere autorisatie. Verder kan het bezit van de MiCA-vergunning voordelen bieden “buiten Europa” als de MiCA gezien gaat worden als de gouden standaard van crypto-regulering.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEuropaMiCA

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...