Changpeng Zhao’s verrassende winst: $25 miljoen per dag achter tralies volgens Forbes

490 totale weergaven

Volgens de berekeningen van Forbes zag Changpeng Zhao, de voormalige CEO van Binance, zijn vermogen groeien met $3 miljard terwijl hij in de gevangenis zat.
Ontdek hoe hij dagelijks $25 miljoen verdiende, ondanks juridische problemen die hem achter de tralies brachten.

De zaak tegen Changpeng Zhao: van veroordeling tot boete

In november 2023 raakte Changpeng Zhao, beter bekend als “CZ”, flink in de problemen.
Hij werd beschuldigd van het overtreden van Amerikaanse bankwetten, economische sancties en het uitvoeren van illegale financiële transacties via Binance, een van de grootste crypto-uitwisselingsplatformen ter wereld.
Zhao pleitte schuldig en ging akkoord met een boete van $50 miljoen. Dit leidde tot zijn aftreden als CEO van Binance en uiteindelijk tot een gevangenisstraf van vier maanden.

Hoewel de aanklagers een zwaardere straf wilden, kwam CZ er relatief gezien licht vanaf.
In april 2024 werd hij veroordeeld en op 2 juni werd hij officieel toegelaten tot Lompoc II, een minimumbeveiligde gevangenis in Californië.
Daar bracht hij 117 dagen door, tot zijn vrijlating op 27 september.
Omdat hij de boete al had betaald voordat hij de gevangenis inging, had dit geen verdere impact op zijn financiële situatie.
Twee dagen na zijn vrijlaten liet hij de wereld weten via X dat hij weer terug was in de maatschappij, en wat zijn plannen zijn voor de toekomst.

Een groeiend vermogen achter de tralies: $25 miljoen per dag

Zit je in de gevangenis, groeit je vermogen opeens met miljarden… Dit klinkt als een filmplot, maar voor CZ was het realiteit.
Ondanks zijn verblijf achter de tralies, verdiende hij maar liefst $25 miljoen per dag, wat neerkomt op een totale groei van $3 miljard in slechts vier maanden.
Volgens Forbes steeg zijn totale vermogen naar zo’n $61 miljard tegen de tijd van zijn vrijlating.
Dit komt voornamelijk door zijn enorme belang in Binance, zijn crypto-activa zoals Bitcoin (BTC) en Binance Coin (BNB), en zijn aandelen in verschillende andere bedrijven binnen de cryptowereld.

Deze groei laat vooral zien hoeveel invloed Zhao heeft binnen de industrie.
Zelfs als hij in een gevangeniscel zit, blijft de waarde van zijn holdings stijgen dankzij de positieve marktdynamiek.
In een tijd waarin de meeste CEO’s moeite hebben om hun bedrijven draaiende te houden, was CZ’s vermogen juist flink aan het groeien.

Vermogensgroei tijdens gevangenschap: hoe werkt dat?

Nu is natuurlijk de vraag: hoe kon iemand in de gevangenis zoveel verdienen?
Het draait allemaal om de waarde van zijn crypto-activa en belangen in bedrijven zoals Binance.
De cryptomarkt is ontzettend beweeglijk en een stijgende koers van BTC of BNB kan enorme impact hebben op iemands vermogen.
Daarnaast is CZ’s vermogen niet zomaar contant geld op de bank; het is grotendeels aandelen in private bedrijven.
En die waarderingen kunnen flink verschillen.

Dit verschil komt duidelijk naar voren in de schattingen van Forbes en Bloomberg.
Waar Forbes stelt dat CZ’s vermogen aan het einde van zijn strafperiode rond de $61 miljard lag, hanteert Bloomberg een veel voorzichtiger getal van $30,8 miljard.
Hoe kan dat?
Bloomberg heeft een striktere benadering en waardeert Zhao’s holdings lager, terwijl Forbes juist optimistisch lijkt over de groei van zijn cryptobezit en belangen in Binance.
Hoeveel CZ uiteindelijk echt is, weet alleen hijzelf.
Maar als Forbes schatting ook maar een beetje in de buurt komt van de realiteit zou dat betekenen dat de voormalige CEO van Binance rond de 25 miljoen dollar per dag heeft bij kunnen schrijven op zijn naam in de 4 maanden dat hij vast zat. 

Terwijl hij achter de tralies zat, groeide Changpeng Zhao’s vermogen verrassend genoeg aanzienlijk.
Of het nu de $61 miljard is die Forbes aangeeft of het conservatievere $30,8 miljard van Bloomberg, één ding is duidelijk: zijn tijd in de gevangenis heeft CZ financieel niet geschaad.
En nu hij vrij is, lijkt Zhao niet stil te zitten.
Hij heeft plannen om de crypto-industrie verder te helpen, onder andere met de lancering van zijn nieuwe educatieve platform: Giggle Academy.

BitcoinMagazine lanceert Discord channel!

Wil je meepraten over dit onderwerp?
Join dan ons nieuwe Discord channel en praat met onze experts, leer van andere lezers en blijf op de hoogte van acties en insight informatie!
Nu naar Discord

Lees meer over:
BinanceCZ

Door: Sebastiaan Krijnen

Sebastiaan Krijnen is een meertalige vertaler, content creator en schrijver bij Bitcoinmagazine.nl met meer dan 10 jaar ervaring in schrijven, redigeren, vertalen en proeflezen. Sinds 2019 is hij actief in de cryptowereld en heeft hij samengewerkt met projecten zoals Chainlink, CryptoCoiners en Auto...