‘China en India kunnen einde van de Amerikaanse dollar versnellen’

Twee van de grootste economieën ter wereld hebben volgens Lord Jim O'Neill het vermogen om de status van de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt omver te werpen. O'Neill is een voormalig bestuurder van de afdeling asset management van Goldman Sachs, wat betekent dat het niet om een kleine jongen gaat die dit roept.

Voor zijn analyse wijst O'Neill naar de geschiedenis.

Terug in de tijd

Uiteindelijk zijn het volgens O'Neill de belangrijkste economieën ter wereld die de wereldreservemunt mogen beheren. "Op een zeker punt, zo zagen we ook in het Verenigd Koninkrijk, is de meest gebruikte munt ter wereld uiteindelijk de munt van het land met de sterkste economie. Het idee dat de Amerikaanse dollar altijd de koning blijft is onwaarschijnlijk", aldus O'Neill.

Qua timing geeft de voormalig bestuurder van Goldman Sachs ook ruiterlijk toe dat hij daar weinig over kan zeggen. Uiteindelijk hangt dat natuurlijk af van een gigantische bak aan omstandigheden die zich lastig laat voorspellen.

Hij wijst echter wel op de BRICS-alliantie, die langzaam aan kracht wint en er veel baat bij heeft om de dollar van zijn troon te stoten. BRICS staat voor Brazilië, Rusland, Iran, China en nog veel meer landen die toch redelijk veel te zeggen hebben op het financiële wereldtoneel. Die samenwerking van landen kan er in theorie voor kiezen om volledig met een eigen munt te werken om daarmee te dollar te verzwakken.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Voor bitcoin zou dit in theorie een mooie rol als tussenmunt kunnen opleveren. Als de BRICS-alliantie ervoor kiest om met een eigen valuta te werken, dan is de kans klein dat er voldoende vertrouwen is tussen het Westen en de BRICS-landen om met elkaars valuta te werken.

Wellicht kan bitcoin als een soort tussenmunt fungeren en een verbindende rol spelen. Bitcoin als betaalmiddel op het financiële wereldtoneel lijkt nog wat onrealistisch, maar je kunt het nooit helemaal uitvlakken.

Het is wel een ideale manier om snel vermogen over de wereld te verplaatsen. Zeker als het om grotere bedragen gaat kan bitcoin dat snel, efficiënt en zonder tussenpersonen voor elkaar krijgen. In theorie kun je in 10 minuten bitcoin van Nederland naar Japan sturen voor 1 dollar aan transactiekosten.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.